CINE SUNTEM?

Infiintata in anul 1998, ANIS este singura asociatie patronala a industriei romanesti de software si servicii.

Inca de la infiintare, ne-am propus sa contribuim activ la dezvoltarea industriei romanesti de tehnologie si sa reprezentam interesele companiilor IT in mediul economic si politic.

In acest moment, cei peste 140 de membri ANIS reprezinta aproximativ 61% din totalul industriei IT romanesti.

Suntem membri ai Digital Europe si ai Confederatiei Patronale Concordia.

brosura prezentare
22ani experienta
61%din cifra de afaceri pe industria IT
37% din forta de munca din IT

Activitati

Activitatile echipei noastre executive sunt directionate exclusiv in beneficiul membrilor asociatiei si al dezvoltarii sectorului tehnologic romanesc. Acestea includ:

De la infiintare, printr-o abordare apolitica, prin colaborarea apropiata cu specialisti si alte organizatii, dar si printr-un dialog permanent cu institutiile publice, cu Guvernul si Parlamentul Romaniei, ANIS a avut o contributie importanta in asigurarea unui cadru legislativ care sa permita dezvoltarea sectorului tehnologic romanesc:

 

Legislatie Fiscala

– scutirea de impozit a veniturilor programatorilor (initiere, extindere, mentinere);

– in urma adoptarii OUG 79/2017 (transferul contributiilor catre angajat + taxarea pe CA < 1 mil eur) am contribuit la emiterea OUG 3/2018 (mecanism temporar de compensare a pierderilor) + OUG 25/2018 – introducerea optiunii: taxare impozit pe profit sau 1% pe CA (pentru companiile < 1mil euro);

– extinderea scutirii de impozit pentru programatori la startup-uri si studenti si corectarea erorilor legislative (Ordin nr. 1168/2018);

– extinderea SOP pentru companiile nelistate la bursa (Legea 30/2019 pentru aprobarea HG 25/2018);

– beneficii fiscale la achizitia de software pentru companiile locale (art. 22, Legea 227/2015);

– legea Business Angels.

 

Legislatia Muncii

– legea Internship-ului (Legea 176/2018)

– legea Teleworking-ului (Legea 81/2018)

– prin apartenenta la CP Concordia, obtinerea majorarii contingentului de lucratori non-EU la 20.000 persoane pentru anul 2019 iar din luna august 2019 majorarea la 30.000 persoane la nivel national

 

Alte domenii

– implementarea directivei GDPR in legislatia nationala (proiectul de lege mai restrictiv decat directiva europeana): discutii la nivel guvernamental si obtinerea eliminarii partiale a restrictiilor impuse in legislatia nationala;

– introducerea in agenda Presedintiei Consiliului Uniunii Europene detinuta de Romania a promovarii educatiei digitale la nivel de mase si sustinerea temei in actiunile Guvernului Romaniei;

– realizarea impreuna cu Guvernul Romaniei si promovarea Ghidului pentru Achizitii Software in sectorul public;

– introducerea cursurilor de programare in invatamantul gimnazial.

Pentru a ajuta companiile membre in activitatea lor, impreuna cu specialisti din domenii diferite ANIS organizeaza periodic – exclusiv si gratuit pentru membri – sesiuni de informare si discutii pe teme de actualitate si interes (meet-ups), in colaborare cu experti din fiecare domeniu.

 

Printre temele abordate se numara:

 

 – Implicatiile noului Cod Fiscal – in colaborare cu PwC Romania;

 – Transferul contributiilor catre angajat Modificarile aduse de OUG 3/2018 – in colaborare cu PwC Romania;

 – Telemunca in Romania – in colaborare cu ONV Law;

 – Fiscalitate si Beneficiile Acordate Angajatilor – in colaborare cu Deloitte Romania;

 – M&A – oportunitate sau provocare – in colaborare cu Noerr Romania;

 – Facilitati fiscale pentru R&D – propuneri de modificare a reglementarilor in vigoare – in colaborare cu Bit Defender;

 – Cum putem vinde software cu ajutorul unui contract de software Escrow – in colaborare cu bpv Grigorescu Stefanica;

 – Provocarile internship-ului – in colaborare cu Stagii pe Bune si bpv Grigorescu Stefanica;

 – Studiul Salarial IT&C Dashboard 2019 – in parteneriat cu Cteq;

 – De la UX la EX – Cum crestem engagementul echipei si retentia talentelor? – idei si aspecte practice – in colaborare cu Up Romania;

 – Biroul viitorului – loc pentru munca sau loc pentru oameni – in colaborare cu Colliers Romania

 – Compensation and Benefits Trends in High Tech Industry 2019 – in colaborare cu Mercer Romania

Understanding the Path to Digital Maturity – in colaborare cu Google Romania

 

Membrii ANIS beneficiaza gratuit de studii si materiale de informare din diverse domenii: studii anuale ale industriei IT, studii privind forta de munca, studii din zone variate de tehnologie, informari privind modificari ale cadrului legislativ national si european, etc.

Prioritatea noastra este realizarea unui parteneriat intre Industrie si Mediul Academic pentru sustinerea cadrelor didactice in integrarea unor tehnologii noi in programa universitara si a unor metode inovative de predare.

 

In acest scop am initiat proiectul Burse ANIS , proiect ce urmareste dezvoltarea sectorului IT prin cresterea performantei sistemului de invatamant universitar, astfel:

– stimularea abilităților de predare ale cadrelor didactice tinere

– incurajarea studierii tehnologiilor emergente

– introducerea unor metode inovative de predare

Proiectul consta in oferirea unor premii valorice cadrelor didactice tinere ce introduc in curricula universitara cursuri din zone noi de tehnologie si metode noi de predare atat in facultatile de tehnologie cat si in universitati non-IT.

 

In anul 2019 am accesat fonduri europene prin programul Tech TalentGrowth si incepand cu anul 2020 vom organiza la nivel national cursuri de programare, securitate cibernetica, webdev, testare, cu scopul formarii unui numar de peste 400 profesionisti IT.

 

O alta prioritate a noastra este alinierea intereselor scolilor non-formale de IT cu cele ale industriei, cu scopul de a creste numarul specialistilor bine pregatiti.

 

 

Ce prim furnizor pe plan local al programului ISTQB, incepând cu anul 2006 până în prezent, prin ANIS au fost instruite peste 8.000 de persoane, doar în ultimii trei ani totalizând un număr de 2.206 de participanți.

 

ISTQB reprezinta un standard de testare recunoscut international si certificarile obtinute de cursanti sunt recunoscute la nivel mondial.

 

La aceste cursuri se pot înscrie cei care au cunoștințe de bază în informatică, respectiv o experiență de minimum 6 luni în testare software și pot participa angajați ai companiilor membre ANIS, ai altor companii din industrie, precum și persoane particulare. Peste 90% dintre participanți vin din partea companiilor, aceste certificări fiind oferite de către firmele de software și outsourcing drept beneficii pentru angajați, fiind parte a programelor de instruire.

Evenimentele noastre sunt evenimente cu participare gratuita, cu circuit inchis si se adreseaza companiilor membre. Prin organizarea lor ne-am propus crearea unei comunitati stranse a membrilor ANIS, cu scopul de a genera parteneriate si colaborari, a oferi impreuna recunoastere celor mai bune performante, si a realiza un proces continuu de knowledge-transfer.

 

Evenimentul anual Gala ANIS isi propune recunoasterea companiilor cu cele mai bune performante dar si cu proiecte de impact in educatie, responsabilitate corporativa, proiecte sociale si de cercetare-dezvoltare.

 

Evenimentul Gala Burse ANIS este un moment in care premiem proiectele castigatoare ale programului Burse ANIS, dar si o ocazie in care membrii mediului economic se intalnesc cu reprezentanti ai mediului academic, politic si administrativ si pot genera impreuna proiecte viitoare comune.

 

Lunar, organizam seminarii de informare pe anumite teme, denumite ANIS Meet-Up, si impreuna cu partenerii nostri specialisti ai domeniilor respective,  oferim participantilor informatii din domeniile: legislatie, piata muncii, tehnologie, resurse umane si best-practices.


Scop

Scopul nostru este acela de a asigura o comunitate solida de companii si de a ne face membrii si partenerii sa se simta conectati, reprezentati si puternici.
Schimbarea este posibila impreuna!

Promisiune

Promitem sa reprezentam activ interesele membrilor nostri, sa contribuim la digitalizarea societatii, la cresterea nivelului de competente IT ale Romaniei si calitatii procesului educational tehnologic.

Principii si Valori

Impreuna – Credem ca o comunitate puternica are forta  de a genera schimbari la nivelul intregii societatii. 

Digitalizare – Credem ca prin digitalizare si adoptarea tehnologiei in toate sectoarele economiei si in sectorul public, Romania are sansa unica de a recupera multe din decalajele fata de alte tari mai dezvoltate .

Educatie  – Credem in educatie ca pilon principal al evolutiei. Credem ca sistemul de educatie trebuie sa coaguleze toate resursele disponibile in societate, inclusiv pe cele existente in mediul privat.

Piata libera – O piata libera de interventiile autoritatii centrale va stimula concurenta dintre actorii economici si va genera produse performante la preturi optime in beneficiul cetatenilor, al institutiilor publice si al companiilor private.

Concurenta  – Credem in concurenta ca mecanism de stimulare al inovarii. Credem ca achizitiile din domeniul public si privat realizate deschis si transparent genereaza inovatie si dezvoltarea unui ecosistem local puternic de furnizori de servicii si tehnologie. Descentralizare – Credem ca interventia autoritatilor centrale trebuie sa fie concentrata pe dezvoltarea infrastructurii tehnologice si a unui cadru legislativ flexibil care sa incurajeze formarea unui ecosistem local puternic de furnizori de servicii si solutii.

Debirocratizare – Credem intr-un cadru legislativ simplu si flexibil care sa permita adoptarea rapida si agila a ultimelor tehnologii.

Transparenta – Oferim transparenta membrilor nostri si solicitam transparenta din partea partenerilor nostri de dialog.

Consiliul Director

Echipa Executiva

Presa

15/12/2020 EurActiv

Romania a semnat Declaratia de la Berlin pentru societate digitala

Ministrii europeni responsabili cu digitalizarea au adoptat, pe 8 decembrie, Declaratia de la Berlin asupra Societatii Digitale si a Guvernantei Digitale bazate pe Valori - Berlin Declaration on Digital Society and Value-Based Digital Government, la o conferinta online gazduita de presedintia germana a Consiliului UE. Proaspat-semnata Declaratie de la Berlin stabileste principii pentru transformarea digitala a Europei si scenarii pentru impactul acesteia asupra societatii.

11/12/2020 Agerpres

Mihai Matei: Centrul European de Securitate Cibernetica de la Bucuresti inseamna validarea expertizei romanesti intr-un domeniu complex

Localizarea Centrului European de Securitate Cibernetica la Bucuresti este o validare dincolo de granitele tarii noastre a expertizei romanesti intr-un domeniu complex si absolut esential in anii care urmeaza. Este, in acelasi timp, o obligatie pentru Romania sa priveasca cu mai multa responsabilitate sustinerea ecosistemului tech actual care, asa cum sustinem de atatia ani, poate contribui decisiv la viitorul digital european.

03/12/2020 Adevarul

Sectorul IT&C din România ar putea ajunge la 10% din PIB în 2025

Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) arata ca obiectivele industriei locale de IT pentru Romania Digitala din 2025 sunt ca sectorul IT&C din Romania sa ajunga la 10% din Produsul Intern Brut (PIB), de la circa 6% in prezent, si totodata crearea celui mai mare hub de tehnologie a informatiei din Centrul şi Estul Europei.

28/10/2020 Ziarul Bursa

Mihai Matei, Presedintele ANIS, va face parte din Consiliul Director al CNTD

Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei l-a invitat pe Mihai Matei, Presedintele ANIS, sa faca parte din Board-ul Consiliului National pentru Transformarea Digitala, organul consultativ al ADR, creat in vederea colaborarii cu sectorul privat si societatea civila.

20/10/2020 Wall Street

Educatia, asumata ca responsabilitate sociala prioritara de industria IT din Romania

Indiferent de unghiul abordat, sistemul educational din Romania reprezinta un subiect sensibil, cu atat mai mult in aceasta perioada de criza. Societatea aspira la un progres rapid spre standardele europene, insa realitatea ne demonstreaza ca etapele acestuia sunt dificil de parcurs, iar suportul oferit de mediul privat, in colaborare cu organizatiile non-profit, este mai mult decat util in acest demers. Pentru a veni in sprijinul direct al beneficiarilor - elevi, studenti, absolventi sau profesori, firmele din industria IT au investit cumulat, in ultimii ani, milioane de lei pentru sustinerea acestui segment, fie prin sponsorizari, donatii, cursuri organizate ori voluntariat.

19/10/2020 Wall Street

Industria tech mizeaza pe dezvoltarea Romaniei prin educatie

O societate educata inseamna angajati mai profitabili, consumatori mai informati si o economie prospera, lucru pe care mediul privat mizeaza in sustinerea acestui segment. Cu atat mai mult in aceasta perioada, caracterizata de incertitudine pe plan social, educatia trebuie sustinuta in continuare, iar companiile isi dezvolta ori consolideaza proiectele de responsabilitate in aceasta directie. Firmele din industria tech - una dintre cele mai puternice comunitati pe plan local - si-au indreptat mare parte din bugetele de CSR spre programe de sustinere a educatiei, atat prin campanii interne, cat si prin implicarea in initiative externe.

30/09/2020 Capital

ANIS si alte 13 organizatii au transmis o declaratie catre Comisia Europeana. Care sunt cererile acestora

Desi ne aflam in plina criza financiara si sanitara, organizatiile lumii continua sa se concentreze pe dezvoltare. Acesta este si cazul Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS) si a altor 13 organizatii membre ale Coalitiei Digitale CEE, care au transmis un mesaj Comisiei Europene.

15/09/2020 Ziarul Financiar

Producatorii de soft solicita Guvernului sa clarifice conditiile de acordare a sprijinului financiar de 2.500 lei pentru angajatii care lucreaza de acasa, inclusiv bugetul total

ANIS solicita clarificari pe marginea acordarii sprijinului financiar de 2500 lei pentru angajatii care lucreaza de acasa si a categoriilor de bunuri ce pot fi achizitionate conform art. 6 alin. (1) din OUG nr. 132/2020, inclusiv bugetul total alocat pentru achizitia echipamentelor ori numarul de telesalariati pentru care exista buget, precum si detalierea procesului de restituire a diferentelor de bani in cazul in care valoarea echipamentelor achizitionate de angajator este mai mica de 2.500 de lei.

09/09/2020 Wall Street

Companiile tech, mobilizare pentru donatii si fundraising in timpul pandemiei

In cazul industriei IT initiativele sociale au jucat un dublu rol – in primul rand de sprijinire a sistemului medical si, totodata, de incurajare a altor organizatii, care activeaza sau nu in domeniu, sa adopte acelasi comportament de compasiune sociala. Astfel, numeroase companii din zona tech s-au mobilizat si au organizat intern campanii de strangere de fonduri, ori s-au implicat in diverse initiative externe cu acest scop.

31/08/2020 Startup Cafe

Bursele ANIS 2020: Cate 5.000 Euro pentru universitari cu profil IT

Programul Bursele ANIS a fost lansat in anul 2018 la initiativa asociatiei de firme IT pentru a stimula eforturile cadrelor didactice – lectori si asistenti universitari – in introducerea in curricula universitara a celor mai noi tehnologii din industrie si unor tehnici de predare inovative. Programul se deruleaza la nivel national, cadrele didactice calificate beneficiind de o sponsorizare a activitatii didactice in valoare de 5.000 euro.

Parteneri strategici