Infiintata in anul 1998, ANIS este singura asociatie patronala a industriei IT&C romanesti.

Inca de la infiintare, contribuim activ la dezvoltarea industriei romanesti de tehnologie si reprezentam interesele companiilor IT in mediul economic si politic.

In acest moment, la nivel national reprezentam 66% din totalul industriei IT romanesti.

Suntem membri ai Digital Europe si ai Confederatiei Patronale Concordia.

Viziunea ANIS:
Romania Digitala 2025

Activitati


Reprezentam vocea companiilor de software si servicii si impreuna contribuim activ la dezvoltarea industriei romanesti de tehnologie. Militam pentru un mediu economic stabil si predictibil si un sistem educational performant, apte sa transforme Romania intr-un centru tehnologic european de performanta.


Activitatea noastra este structurata in patru grupuri de lucru , al caror scop este generarea de propuneri pentru politici publice si masuri legislative in urmatoarele domenii:

 • Digitalizare societatii si Dezvoltarea Industriei IT
 • Fiscalitate
 • Cybersecurity
 • Educatie Tehnologica

In cadrul grupurilor de lucru purtam discutii si luam decizii prin consultarea larga a companiilor, ne concentram eforturile in identificarea si reprezentarea punctelor de vedere si intereselor comune ale acestora, indiferent de dimensiunea si profilul lor, astfel ne asiguram ca reprezentam la nivel economic si politic prioritatile intregii industrii IT&C.


Grupurile de lucru sunt formate din persoane cu expertiza in domeniile respective, ce analizeaza si propun solutii de dezvoltare si imbunatatire in sectoarele de interes, in urma carora sunt generate propunerile ANIS de politici publice si pozitii/reactii pe temele de interes, precum si alte tipuri de proiecte relevante pentru companii.

Prioritatile grupului de lucru:

 

 • Digitalizarea societatii:
  – Sustinerea dezvoltarii infrastructurii digitale din sectorul public si implementarea proiectelor esentiale: politica de incurajarea a utilizarii cloud-ului, dezvoltarea si implementarea cloud-ului guvernamental, semnatura electronica si temele conexe de identitate digitala, arhivare electronica, achizitii publice si Strategie de eGuvernare.
  – Digitalizarea pe scara larga a mediului privat din Romania
 •  Dezvoltarea industriei:
  – Sustinerea activa a dezvoltarii startup-urilor high-tech prin modelul fondurilor de capital de risc mixte: guvernamentale si private
  – Extinderea globala / regionala a companiilor de software din Romania

Coordonator: Edward Cretescu – Digidemat Romania

Sponsor: Alexandru Lapusan – Zitec

 

Click AICI daca vrei sa te alaturi Task Force-ului Digitalizare si Dezvoltarea Industriei.

 

Consideram ca este nevoie ca industria sa actioneze si sa reactioneze la propunerile de politici fiscale cu impact asupra industriei IT&C, pentru a asigura taxarea sustenabila a economiei digitale

 

Ne-am propus sa elaboram un set de propuneri de politici publice care sa contribuie la cresterea competitivitatii sectorului IT atat la nivel national cat si in regiune.

 

Coordonator: Diana Sipos – ATOS IT Solutions and Services

Sponsor: Mihai Matei – Presedinte ANIS, CEO Essensys Software

 

Click AICI daca vrei sa te alaturi Task Force-ului Fiscalitate.

Consideram ca expertiza extinsa a companiilor membre ANIS specializate in cybersecurity poate aduce o mare valoare in dezvoltarea de  propuneri si proiecte in zona securitatii cibernetice.

 

Sustinem elaborarea si implementarea politicilor publice in domeniul securitatii cibernetice in conformitate cu cerintele nationale, cresterea nivelului de constientizare a populatiei asupra riscurilor de securitate cibernetica, prevenirea aparitiei vulnerabilitatilor precum si adoptarea unor cerinte de securitate pentru achizitiile de software.

 

Coordonator: Sergiu Zaharia– Deloitte Digital

Sponsor: Catalina Dodu – ATOS IT Solutions and Services

 

Click AICI daca vrei sa te alaturi Task Force-ului Cybersecurity

Militam pentru adaptarea sistemului de educatie la nevoile unei societati digitale si sustinem politicile cu impact asupra dezvoltarii competentelor digitale atat pentru profesori cat si pentru elevi in toate formele de invatamant:

 

 • schimbarea de paradigma in educatie si introducerea de programe de instruire pentru dezvoltarea abilitatilor digitale
 • utilizarea uneltelor digitale in educatie
 • digitalizarea sistemului de invatamant

Coordonator: Ana-Maria Stancu – Bucharest Robots

Sponsor: Ion Moldoveanu – DB Global Technology

 

Click AICI daca vrei sa te alaturi Task Force-ului Educatie. 

Prezenta:

 • Suntem membri activi ai Digital Europe, organizatia ce reprezinta interesele companiilor de tehnologie europene la nivelul Parlamentului European

 • Suntem membri in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei in cadrul careia coordonam grupul de lucru IT&C

 • Suntem prezenti in Boardul Consiliului National pentru Transformare Digitala (CNTD) condus de catre Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei (ADR).

 • Colaboram cu Curtea de Conturi a Romaniei (RCC) pentru dezvoltarea capacitatii RCC, pentru promovarea ghidului de achizitii publice ANIS la nivelul institutii si pentru organizarea training-uri pentru angajatii RCC

 • Am semnat un protocol cu Primaria Sector 2 privind derularea unui proiect pilot pe utilizarea noilor carti de identitate electronice


Documente si luari de pozitie

Protocol Biserica Ortodoxa Romana - Educatie in Securitate CiberneticaEducatie Tehnologica - Mai 2022free download
Propuneri masuri educatie - Invitatie la dialog Min. EducatieiEducatie Tehnologica - Aprilie 2022free download
Observatii e-factura - Scrisoare Min. FinantelorDigitalizare & Dezv Industrie - Aprilie 2022free download
OUG Cloud Guvernamental - Punct de Vedere ANISDigitalizare & Dezv Industrie - Martie 2022free download
OUG Cloud Guvernamental - Pozitie comuna ANIS/FIC/CPCDigitalizare & Dezv Industrie - Martie 2022free download
Punct de Vedere CloudDigitalizare & Dezv Industrie - Februarie 2022free download
Rolul Strategic al Reglementarii Serviciilor de CloudDigitalizare & Dezv Industrie - Februarie 2022free download
Comunicat catre Guvern privind Taxarea DigitalaFiscalitate - Iulie 2021free download
Adresa privind Programul National pentru Digitalizarea EducatieiEducatie Tehnologica - Iunie 2021free download
Adresa Minister privind Cartea de Identitate ElectronicaDigitalizare & Dezv Industrie - Martie 2021free download
Adresa Minister privind Planul Cadru de Invatamant LiceuEducatie Tehnologica - Ianuarie 2021free download
Pozitie ANIS privind PNRRDigitalizare & Dezv Industrie - Decembrie 2020free download
Pozitie privind Semnatura ElectronicaDigitalizare & Dezv Industrie - Octombrie 2020free download
Propuneri pentru Strategia de Digitalizare Educatie 2021 - 2027Educatie Tehnologica - Octombrie 2020free download
Scrisoare ADR privind Cloud-ul GuvernamentalDigitalizare & Dezv Industrie - August 2020free download
Propunerile ANIS la negocierile Romaniei de la GenevaCybersecurity - Iulie 2020free download

Presa

23/06/2022 Mediafax

Gabriela Mechea: Pentru a estompa deficitul de forta de munca in industria IT este nevoie de investitii in educatie.

Deficitul de forta de munca, doar in sectorul IT, este de 15.000-20.000 de oameni anual. Pentru a-l estompa este nevoie de investitii in educatie. Printre propunerile trimise de ANIS spre Ministerul Educatiei se regasesc introducerea orelor obligatorii de TIC in curricula liceala - pentru toate tipurile de invatamant, crearea unor programe de reconversie pentru profesori, facilitarea accesului expertilor in scoli, cresterea cifrelor de scolarizare in educatie tehnologica in facultati si finantari pentru programe de educatie privata in domeniul IT. Cititi detalii in interviul acordat Mediafax de Gabriela Mechea, director executiv ANIS.

16/06/2022 Ziarul Lumina

Cum ne ajuta tehnologia si cum o putem utiliza limitand riscurile

Uitandu-ne in jurul nostru observam cat de mult a evoluat tehnologia si cat de prezenta este in viata noastra. Cum ne ajuta ea, dar si cum o putem utiliza limitand riscurile veti citi intr-o serie de articole pe care Ziarul Lumina le publica in cadrul parteneriatului cu ANIS pentru educatie digitala si igiena cibernetica.

30/05/2022 Digital Business

ANIS si Ziarul Lumina incheie un protocol pentru educatie in domeniul protectiei cibernetice

ANIS, Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii, anunta un protocol cu Ziarul Lumina, cotidianul Patriarhiei Romane, cu scopul de a educa publicul larg in privinta protectiei cibernetice si utilizarii tehnologiei si mijloacelor online. Prin intermediul acestui parteneriat cu titlu gratuit, cele doua organizatii vor conlucra in vederea popularizarii unor materiale educationale, in domeniul protectiei cibernetice a cetatenilor. Obiectul acestei colaborari consta in publicarea a 24 de articole in Ziarul Lumina si pe pagina web a publicatiei, redactate de catre reprezentantii ANIS, pe teme din aria subiectelor mentionate.

23/05/2022 Bursa

ANIS are un nou Consiliu Director. Mihai Matei ramane Presedinte

Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) a anuntat astazi componenta noului Consiliu Director, ales pe baza voturilor exprimate de companiile membre in cadrul Adunarii Generale Anuale a Membrilor din 19 mai 2022. Mihai Matei, CEO Essensys Software, ramane in continuare Presedintele Asociatiei. Noua componenta a Consiliului Director este: • Edward Alexandru Cretescu | Head of Sales & Partnerships, Digidemat • Catalina DODU | Country Manager, Atos IT Solutions and Services • Matei Dumitrescu | Director, GraalSoft • Alexandru Lapusan | CEO & Founding Partner, Zitec • Ion Moldoveanu | Lead Technology Manager, DB Global Technology • Radu Postolache | General Manager, Qualysoft Information Technology • Oleg Roibu | Group General Counsel, eMAG • Daniel Rusen | Director of Marketing and Operations, Microsoft Romania

18/05/2022 Start-Up.ro

Bursele ANIS, ediția 5: 5000 euro pentru profesori si noi domenii eligibile

Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) lanseaza cea de-a cincea editie a programului Bursele ANIS, dedicat cadrelor didactice tinere care integreaza tehnologii si noi metode de predare in cursurile lor. Cursurile propuse de cadrele didactice trebuie sa se incadreze in categoriile: Big Data, Cybersecurity, Artificial Intelligence/Machine Learning, Virtual Reality, Health Tech, Blockchain, Internet of Things, Tech for All (introducerea cursurilor de tehnologie in facultati non-IT). Proiectele selectate vor beneficia de cate o bursa de 5000 de euro, inscrierile fiind asteptate in decursul lunii septembrie.

01/04/2022 Economica.net

Gala ANIS 2022 – Castigatorii premiilor industriei IT sunt: Atos, Bit Sentinel, Brio, Endava, Medicai, Wipro Technologies si Zitec

ANIS, Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii, a organizat joi, 31 martie, a opta editie a Galei ANIS, eveniment in cadrul caruia au fost premiate cele mai importante companii si proiecte care s-au remarcat pe parcursul anului trecut. La aceasta editie au fost inscrie 60 de proiecte din partea a 34 de companii.

Parteneri strategici

Companii afiliate

Organizatii partenere