';

Povesti de succes

Alexandru-Gabriel TUDORACHE

Asistent universitar, Facultatea Automatica si Calculatoare - Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi Curs "Criptografie si Securitatea Datelor"
  • Categorie premiu:
    Cybersecurity - 2022
  • Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi - Iasi
  • Iasi

Sper ca legătura dintre mediul academic și cel corporatist să devină din ce în ce mai puternică, întrucât e singurul mod prin care putem vorbi de un viitor în care tinerii să fie cât mai ancorați la cerințele pieței

Alexandru-Gabriel TUDORACHE

  • Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat?

Cursul de Criptografie și Securitatea Datelor a fost introdus ca și curs opțional pentru prima dată în anul universitar 2020-2021 la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Iași, fiind destinat studenților din anul IV, specializarea Calculatoare. A fost ales de aproximativ 50 de studenți în primul an și de 40 în anul universitar încheiat. Existența acestui curs se potrivește foarte bine contextului ultimilor ani, în care aplicațiile criptografiei joacă un rol din ce în ce mai important în societate. 

  • Cum a fost primit cursul de catre studenti?

ursul a avut o recepție pozitivă, iar prezența acestuia în programa universitară oferă un avantaj studenților care își doresc să urmeze o carieră în domeniul securității cibernetice. Este un curs de inițiere în universul criptografic, menit să le prezinte tinerilor noțiunile fundamentale ce stau la baza algoritmilor folosiți astăzi. Aprofundarea conceptelor prezentate la curs, realizată prin exercițiile practice de la laborator, ajută la conturarea unei mai bune imagini a fundamentelor criptografice; cu ajutorul acestora, se poate face mai ușor următorul pas, și anume de a înțelege mai bine în ce constă un atac cibernetic și ce măsuri putem lua pentru a ne proteja mai bine sau cel puțin de a minimiza anumite grupuri de vulnerabilități. Studenții au apreciat flexibilitatea pe care o au în alegerea limbajului de programare, precum și libertatea de a lua legătura cu cadrul didactic pentru rezolvarea diverselor probleme (prin email sau folosind platforma academică). De asemenea, având în vedere faptul că acest curs se desfășoară în anul IV, studenții pot alege să folosească unele idei prezentate la proiectul de la această disciplină și în cadrul elaborării lucrării de diplomă. 

  • Cum te-a influentat aceasta recunoastere?

E o veste bună și o rază de speranță pentru învățământul universitar românesc. Este o apreciere externă a efortului depus de a căuta, selecta și crea materiale didactice care să îi ajute pe tineri să treacă mai ușor prin conceptele prezentate, și să rămână cu cât mai multe informații. În calitate de profesor consider necesar a pune accentul pe înțelegerea cât mai multor aspecte, deoarece doar prin realizarea unor astfel de conexiuni între idei se rețin cu adevărat noțiunile discutate și se formează adevărații specialiști în orice domeniu. Sper ca legătura dintre mediul academic și cel corporatist să devină din ce în ce mai puternică, întrucât e singurul mod prin care putem vorbi de un viitor în care tinerii să fie cât mai ancorați la cerințele pieței. De asemenea, aș vrea să mă folosesc de acest moment pentru a atrage atenția statului român asupra faptului că, în lipsa diverselor resurse externe, așa cum se poate vedea și din statistici, multe cadre didactice sunt nevoite să se reprofileze; nu cred ca s-a punctat destul de mult în presă exodul profesorilor, și nici impactul devastator pe care scăderea nivelului educației îl are în societate. Sunt profund recunoscător pentru acest premiu, dar în același timp sunt conștient că el reprezintă doar un răgaz tinerelor cadre didactice oferit de universul corporațiilor și nu poate înlocui lipsa unei salarizări adecvate în învățământ. 

  • Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata?

Catedra oferă anumite avantaje, cum ar fi libertatea de a alege propria direcție de cercetare, și permite profesorilor să îi formeze pe viitorii ingineri. Sincer să fiu, așa cum se prezintă trend-ul din ultimii ani în societate, punctez din nou necesitatea unei fuziuni dintre mediul academic și cel corporatist. Indiferent dacă oamenii lucrează la stat sau la privat, nu trebuie să uităm că facem parte din aceeași societate, iar lucrul în echipă, pe direcții clar definite, stabilite de comun acord, este singurul mod în care putem avea succes. Profesoratul fără firme (deci fără locuri de muncă) nu are sens, iar firmele fără universități sunt lipsite de forța de muncă calificată de care au nevoie. Ceea ce facultatea oferă tinerilor este posibilitatea de a avea o viziune de ansamblu asupra mai multor ramuri din industria IT, și de a aborda problemele tehnice din lumea reală într-un mod cât mai corect și optim cu putință. 

  • Ce te-a determinat sa alegi aceasta tema a cursului?

Am fost atras de latura criptografiei și a securității cibernetice de câțiva ani buni și odată cu creșterea numărului de atacuri cibernetice la nivel global am decis să mă specializez în această direcție pentru a înțelege cât mai bine atât mecanismele care ne protejează în universul online, cât și modul în care unele persoane încearcă să ocolească aceste sisteme. Din perspectivă tehnologică, perioada pandemiei nu a făcut decât să accentueze importanța sistemelor pe care le folosim zi de zi și în care avem toată încrederea, plecând de la sisteme de chat, rețele de socializare până la serviciile bancare. Consider că este esențial a le explica tinerilor pe ce se bazează securitatea acestor platforme, pentru a putea face față provocărilor viitorului, și pentru a dobândi necesarul de informații și capacitatea de a înțelege cu adevărat sistemele criptografice. 

 

Esti urmatorul castigator
al Burselor ANIS?

regulament PARTICIPA