';

Povesti de succes

Alexandru Topirceanu

Lector universitar - Facultatea de Automatica si Calculatoare, Universitatea Politehnica Timisoara. Curs "Big Data Visualization"
  • Categorie premiu:
    Big Data - 2020
  • Universitatea Politehnica - Timisoara
  • Timisoara

Am in plan sa le ofer sansa de a intra în lumea cercetarii stiințifice, si de a interactiona în echipe pentru teme de proiect mai complexe „
Alexandru Topirceanu

  1. Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat? Big Data Visualization este un curs complet nou, introdus in cadrul ciclului de Master of Machine Learning and Artificial Intelligence. Momentan pot confirma doua aspecte pozitive: s-au inscris un numar de 30 de studenti la curs (adica doua treimi din totalul de masteranzi ai anului I.), si am primit feedback conform caruia interesul studentilor este ridicat pentru aceasta materie si pentru partea sa aplicativa.
  2. Cum a fost primit cursul de catre studenti? Stiu deja de la alte materii ca studentii sunt incantati de teme noi, moderne in curricula lor (ca Big Data), precum si de predarea folosind metode motivante, materiale interactive, platforme educationale etc. Am in plan sa le ofer sansa de a intra in lumea cercetarii stiintifice, si de a interactiona in echipe pentru teme de proiect mai complexe. Aceste teme sunt menite sa le arate interdisciplinaritatea domeniului IT utilizand concepte din data science, network science, complex systems, algoritmica, statistica, si evident, programare.
  3. Cum te-a influentat aceasta recunoastere? Ma simt pe de o parte onorat si foarte fericit pentru recunoasterea eforturilor mele didactice, iar pe de alta parte, ma simt imputernicit sa ofer un exemplu studentilor mei printr-un curs memorabil, captivant, util carierei lor, si care sa le deschida oportunitati nebanuite. Desigur, voi folosi sponsorizarea pentru a investi in echipament hardware pentru cursuri online, dar si in latura „soft” prin investirea in cateva cursuri de formare profesionala si didactica.
  4. Ce te-a determine sa alegi aceasta tema a cursului? Tema de vizualizare in Big Data ma pasioneaza din perioada studiilor doctorale, cu mult inainte de fi posibila introducerea ei in programa de invatamant a facultatii noastre. Domeniul vizualizarii este strans legat de modelarea folosind retele complexe, in care activez ca cercetator, cu doua proiecte de cercetare conduse, si altele sase ca si membru de echipa, in ultimii 8 ani. Recent a aparut posibilitatea de a introduce noi cursuri in cadrul unui master nou, asa ca nu am stat pe ganduri, si iata ca initiativa mea a fost si premiata.
  5. Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata? La finalizarea studiilor de licenta m-am angajat in industrie unde mi-a placut, insa am tot simtit ca “ceva” lipseste. Acel ceva avea sa se materializeze cand mi s-a oferit sansa de a-mi schimba ideea de disertatie pe o tema stiintifica noua in facultatea noastra, si anume Network Science. Colaborarea initiala a dus la o serie de satisfactii pe termen lung, la urmarirea unui doctorat, la initierea in predare, ca apoi sa ma prinda efectiv profesia academica. Le spun deseori studentilor mei ca ceea ce le doresc, este sa aiba o profesie pe care sa nu o considere doar o slujba platita, ci sa simta ca este hobby-ul lor, menirea lor, pasiunea lor in fiecare dimineata in care se trezesc

Esti urmatorul castigator
al Burselor ANIS?

regulament PARTICIPA