Povesti de succes
Ciprian-Octavian TRUICA
Lector Universitar, Facultatea Automatica si Calculatoare - Universitatea Politehnica din Bucuresti. Curs "Sisteme Distribuite de Baze de Date"- Categorie premiu:
Big Data - 2021 - Universitatea Politehnica Bucuresti
- Bucuresti
fără comunitatea IT&C din mediul universitar și privat, nu ar fi fost posibil să urmez o carieră plină de satisfacție la catedră și în cercetare”
Ciprian-Octavian TRUICA
- Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat?
Disciplina se concentrează pe proiectarea și utilizarea sistemelor de baze de date relaționale și NoSQL distribuite folosite în ecosistemele de tip Big Data și Hadoop și le evidențiază beneficiile și impactul pe care acestea le aduc în mediul digital și economic. Ne dorim să încurajăm studenții să folosească aceste tehnologii în aplicații inovative pentru stocarea, procesarea și analiza datelor, iar, prin formarea de ingineri de Big Data va crește impactul asupra mediului economic, inovație, cercetare și dezvoltare.
- Cum a fost primit cursul de catre studenti?
Studenții au fost încântați să învețe despre tehnologiile Big Data. Au fost atrași de idea de a învăța cum să utilizeze sisteme relaționale și depozite de date în Big Data și Business Intelligence. Au fost interesați să asimileze cunoștințe despre cum se schimbă paradigmele de modelare și procesare a datelor atunci când se utilizează baze de date NoSQL distribuite de tip cheie-valoare, document și coloană. Au fost încântați să afle cum să utilizeze ecosistemului Hadoop și framework-urilor distribuite HDFS, MapReduce, Tez, Spark și Hive pentru a procesa și analiza volume mari de date.
- Cum te-a influentat aceasta recunoastere?
Sunt recunoscător pentru această sponsorizare și o privesc ca pe o confirmare a importanței domeniului Big Data în mediul privat. Răsplata efortului depus pentru a oferii studenților cunoștințe de actualitate, aliniate cu nevoile pieței IT&C, mă motivează să mă implic mai mult în inițiative care aduc mai aproape educația și cercetarea de mediul privat. Bursele ANIS sunt un factor crucial care ajută mediul universitar să îmbrățișeze tehnologiile curente utilizare în industria IT&C.
- Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata?
Dorința de a inova, a face cercetare și a inspira și mentora noile generații din domeniul IT&C a fost factorul principal care m-a făcut să urmez o carieră în mediul universitar. Fără implicarea studenților pe care i-am mentorat în diferite activități didactice și de cercetare și fără comunitatea IT&C din mediul universitar și privat, nu ar fi fost posibil să urmez o carieră plină de satisfacție la catedră și în cercetare.
- Ce te-a determine sa alegi aceasta tema a cursului?
Impactul pe care domeniul Big Data îl are asupra mediului privat IT&C și pasiunea mea pentru tehnologiile distribuite de stocare, procesare și analiză a volumelor mari de date m-au determinat să aleg tema acestui curs. De asemenea, alegerea tehnologiilor de baze de date relaționale și NoSQL distribuite și a ecosistemului Hadoop a fost influențată de cerințele actuale ale pieței și ale industriei atunci când vine vorba de utilizarea lor în implementarea de soluții inovative în domeniul Big Data.