Povesti de succes
Cristina-Sorina STANGACIU
Lector Universitar, Facultatea Automatica si Calculatoare - Universitatea Politehnica Timisoara. Curs "Operating Systems for IoT (OSIOT)"- Categorie premiu:
Cybersecurity - 2021 - Universitatea Politehnica Timisoara
- Timisoara
Consider că un bun cadru didactic universitar trebuie să cunoască industria și din interior”
Cristina-Sorina STANGACIU
- Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat?
Cursul “Operating Systems for Internet of Things” a fost introdus în anul universitar curent, 2021-2022 în cadrul unui nou program de master al facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica Timișoara, master numit ”Cloud Computing and Internet of Things”. Fiind primul an în care am predat acest curs, nu am avut ocazia de a primi un feedback pentru acesta la sfârșit de an.
- Cum a fost primit cursul de catre studenti?
In urma unui feedback intern pe care l-am organizat la mijlocul acestui semestru am primit aprecieri pozitive. Studentii au apreciat atat sesiunile de curs cat si proiectele ca fiind interesante și bine documentate.
- Cum te-a influentat aceasta recunoastere?
M-am simțit deosebit de onorată și bucuroasă să aflu că mă aflu printre câștigătorii burselor ANIS în educație. Mulțumesc lui Dumnezeu și tuturor celor care m-au susținut în acest drum al carierei didactice. Recunoașterea muncii mele în acest fel, pe lângă faptul că mă face să mă simt onorată și recunoscătoare pentru tot sprijinul pe care l-am primit, îmi dă putere și speranță să continui pe acest drum care combină cercetarea cu educatia.
- Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata?
În privința deciziei de a rămâne în mediul universitar cred că au fost mai mulți factori. Pe de o parte, încă din clasele mici am simțit o bucurie în a ajuta colegii acolo unde nu au înțeles, în a explica și a împărtăși colegilor orice ”descoperire”. Această nevoie de a împărtăși cu ceilalți cunoașterea s-a amplificat pe parcursul activităților de cercetare din timpul masterului și al doctoratului, încă de atunci fiind implicată și în activități didactice. Pe de altă parte, în cadrul facultății am găsit un colectiv în care m-am simțit ca într-o familie, acesta fiind un alt factor care m-a determinat să rămân în cadrul UPT. Nu în ultimul rând, am considerat că o carieră în mediul universitar îmi oferă o mai bună șansă de a petrece mai mult timp cu copiii mei, programul fiind destul de flexibil și vacanțele destul de lungi. Cu toate acestea nu am neglijat colaborarea cu companiile private. Consider că un bun cadru didactic universitar trebuie să cunoască industria și din interior. Am lucrat o perioadă și pentru o companie privată, am avut și am diferite colaborări pe bază de proiecte sau granturi cu diverse companii din oraș.
- Ce te-a determine sa alegi aceasta tema a cursului?
Atunci când am aflat de propunerea unui nou program de master pe domeniul Cloud Computing și Internet of Things nu am ezitat și am propus o materie în care să se studieze acele sisteme de operare dedicate sistemelor încorporate și Internet of Things, venind ca o continuare a unui alt curs pe care îl țin la master, curs numit Real Time Systems Design. Propunerea a venit ca urmare, pe de o parte a studiilor mele doctorale în sisteme timp real și a proiectelor de cercetare care au urmat acestor studii. În cadrul acestor proiecte am cercetat și am lucrat cu diferite sisteme de operare pe care eu nu le-am studiat în timpul facultății, ca studentă. Pe de altă parte, sistemele încorporate în general, și Internet of Things în particular, au cunoscut o dezvoltare deosebită în ultimii zece ani și se află în continuare într-o dezvoltare accelerată. Legat de sisteme de operare, vorbim de diferiți roboței care explorează suprafața planetei Marte, de diferite dispozitive inteligente și ar fi interesant să studiem și sistemele de operare care rulează pe astfel de sisteme. De asemenea este necesar și oarecum logic să discutăm și despre vulnerabilități și despre Cyber Security. În plus, în domeniul Internet of Things nevoia de abordare a acestui subiect al securității este tot mai mare, pe de o parte, datorită funcționalităților critice pe care le pot încorpora aceste sisteme, pe de alta, datorită constrângerilor datorate resurselor limitate pe care le au o mare parte din dispozitivele din Internet of Things.