Povesti de succes
Razvan Craciunescu
Lector Universitar, Facultatea Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei - Universitatea Politehnica din Bucuresti Curs "Sisteme hibride de comunicatii mobile"- Categorie premiu:
Artificial Intelligence - 2021 - Universitatea Politehnica Bucuresti
- Bucuresti
Îmi place mult să pot oferi tot ceea ce am învățat studenților pentru ca aceștia să ajute la a clădi un mai bun ecosistem antreprenorial în România”
Razvan Craciunescu
- Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat?
Cursul de Sisteme Hibride de Comunicații Mobile este introdus pentru prima dată în anul universitar 2021-2022, în programa de studii de licență, anul 4 semestrul 2, la Facultatea de Electronică Telecomunicații și Tehnologia Informației (ETTI), Universitatea Politehnica din București (UPB).
Având în vedere revoluția dată de integrarea tehnologiilor conexe unui sistem de comunicații mobile, cum ar fi Inteligența Artificială, faptul că tehnologiile 5G/6G vor duce la o înglobare a sistemelor de tip Internet of Things sau Satelitare, dar și pentru că industria caută specialiști pentru diferitele componente ale acestor sisteme de comunicații, acest curs va fi necesar pentru studenții de anul 4.
Cursul va avea ca obiectiv principal familiarizarea studenților cu sistemele de comunicații mobile de tip 5G sau sistemele viitoare de tip 6G, dar și prezentarea tehnologiilor de tip Machine Learning/BigData și cum acestea se integrează cu tehnologiile mobile.
- Cum a fost primit cursul de catre studenti?
Cursul va forma studenții ETTI ca specialiști în domeniile 5G și de asemenea îi va ajuta să înțeleagă cum se integrează tehnologii ca Inteligența Artificială, Cybersecurity, Big Data cu tehnologia 5G. În acest sens, studenții vor avea acces la o serie de echipamente specifice tehnologiei 5G, dar și la experți din companii de profil pentru a căpăta cât mai multe cunoștințe despre această noua tehnologie. Astfel, studenții vor avea un avantaj competitiv dacă doresc să se angajeze în industrie într-un domeniu destul de nou precum 5G sau dacă doresc să înceapă o carieră în cercetare în zona de 6G
- Cum te-a influentat aceasta recunoastere?
Bursa oferită de ANIS vine sa valideze necesitatea acestui curs pentru un student în domeniul Ingineriei Electronice și Telecomunicații având în vedere progresul tehnologic recent și introducerea tehnologiei 5G dar și cercetarea care se desfășoară deja în domeniul 6G. De asemenea, având în vedere că premiul este la secțiunea Machine Learning, pentru un curs din domeniul comunicațiilor, acesta vine ca o recunoaștere a tendințelor actuale care arată că o tehnologie precum Machine Learning este din ce în ce mai integrată în domeniul telecomunicațiilor. Premiul este și o recunoaștere pentru introducerea unui curs nou în domeniul telecomunicațiilor care tratează influențele celorlaltor tehnologii, Machine Learning, Cybersecurity, Big Data asupra tehnologiilor 5G si 6G.
- Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata?
În primul rând îmi place mult să predau, mai ales ceea ce îmi place este interacțiunea constantă cu studenții. În diferitele momente ale vieții am colaborat cu o serie de companii private și mi-am fondat propria companie de tip start-up in domeniul IoT, dar constant mi-am păstrat cursurile și laboratoarele, fiind ceva la care nu aș renunța niciodată. În ultimii ani m-am concentrat exclusiv pe mediul universitar și pe cum aș putea să îmbunătățesc acest ecosistem cu tot ceea ce am învățat până acum. Îmi place mult să pot oferi tot ceea ce am învățat studenților pentru ca aceștia să ajute la a clădi un mai bun ecosistem antreprenorial în România.
- Ce te-a determine sa alegi aceasta tema a cursului?
Tema cursului face parte din domeniul meu de cercetare, și anume comunicațiile mobile, sistemele de comunicații hibride și tehnologiile 5G/6G. Mai mult, tehnologiile de comunicații 5G/6G împreună cu Inteligența Artificială reprezintă un pas natural al viitorului telecomunicațiilor. În anul 2021 am dezvoltat și primul laborator de cercetare în tehnologia 5G din UPB, cursul venind ca o extensie naturală a acestui laborator. Cursul, de asemenea, este un pas esențial pentru pregătirea studenților de anul 4, ca viitori ingineri de telecomunicații în cu specializare în tehnologiile 5G și dincolo de 5G.