';
Povesti de succes
Grigore (Grig) Burloiu
Lector cercetator, Facultatea de Film - Centrul CINETic, UNATC I. L. Caragiale din Bucuresti. Curs "Creative Coding and Software Design 3 - Machine Learning "- Categorie premiu:
Artificial Intelligence - 2019 - UNATC I. L. Caragiale - Bucuresti
- Bucuresti
E de notorietate ca educatia si cercetarea sunt subfinantate in Romania”
Grigore Burloiu
- Cursul, predat in semestrul 3 al masteratului ITPMA din CINETic, e o incursiune in machine learning pentru proiecte artistice, cu accent pe tehnici interactive pentru aplicatii in timp real. Rezultatul a fost ca studentii au creat proiecte (instalatii interactive, experiente VR) ca activitate practica de semestru, care au fost deja prezentate la diferite evenimente, cel mai recent fiind Binar (21-24 nov, Bucuresti).
- Cum a fost primit cursul de catre studenti? Cursul era asteptat cu relativ mult interes de studenti, dat fiind ca din anul I stiau ca urmeaza si le tot povestisem cum vor putea crea interactiuni mai complexe cu ajutorul machine learning. Asa ca au fost curiosi si receptivi la acest mod alternativ de a specifica raspunsul unui program, unde in loc de a il specifica programatic, lasi sistemul sa il invete din datele pe care i le oferi.
- Cum te-a influentat acest premiu? Un astfel de premiu este oricand binevenit. E de notorietate ca educatia si cercetarea sunt subfinantate in Romania. Pe deasupra, intr-o pozitie interdisciplinara, la interfata intre inginerie si arta, am intampinat dificultati in a-mi avea munca academica recunoscuta. E nevoie de multa motivatie (si o siguranta materiala de care multi nu beneficiaza) pentru a alege o astfel de cale in dauna unei cariere mai traditionale in IT. Pe de alta parte sunt si extrem de privilegiat ca ma aflu in aceasta pozitie, ceea ce se datoreaza intai Facultatii de Electronica (UPB) unde mi-am facut doctoratul, apoi Centrului CINETic (UNATC) si colegilor si studentilor mei de aici, si in fine, sprijinului primit prin premii precum acesta, care imi confirma ca exista valoare in genul acesta de activitate.
- Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata? Dupa ce mi-am luat diploma de inginer, am facut imediat un masterat in computer music in Leeds, UK. Am fost o experienta extrem de fructuoasa, dar si epuizanta, din care am iesit cu sentimentul ca mi-am atins limita in mediul academic. M-am angajat in privat. Intre timp am ramas in contact cu colegi si profesori din Leeds, si am mai cunoscut cativa oameni speciali care faceau cercetare, si mi-a revenit dorinta. Nu aveam nimic de reprosat job-ului, dincolo de o oarecare stagnare, partial autoimpusa, pentru ca devenisem foarte atras de ideea de a trai acumuland, dezvoltand si diseminand cunoastere. Ceea ce, in zilele bune, am ajuns sa si fac.
- Ce te-a determine sa alegi aceasta tema a cursului? Tema cursului este integrata in programul masteratului ITPMA, pe care l-am conceput in 2017 impreuna cu colegii mei din CINETic. Am proiectat o evolutie graduala a studentilor (care vin din medii diferite: arta, arhitectura, film, design, software etc) prin practica programarii creative (creative coding), iar cursul de machine learning e cumva o culminare a acestui traseu. Studentii invata tehnici avansate de lucru cu date si arta digitala, si au ocazia sa-si consolideze cunostintele de programare in mediile predate din anul I (in principal Processing si MaxMSP). O influenta majora pentru acest curs a fost MOOC-ul lui Rebecca Fiebrink, Machine Learning for Musicians and Artists.