';
Povesti de succes
Mihai Badea
Asistent universitar, Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, UPB. Curs “Ingineria Sistemelor cu Inteligenta Artificiala”- Categorie premiu:
Machine Learning - Bitdefender 2019 - Universitatea Politehnica Bucuresti
- Bucuresti
Premiul reprezinta un adevarat imbold in continuarea actualizarii tematicilor, avand demonstrat interesul mediului privat in oferirea unei instruiri adaptate tendintelor moderne”
Mihai Badea
- Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat? Acesta este primul an in care se tine noua materie, Ingineria Sistemelor cu Inteligenta Artificiala. Chiar daca nu se poate evalua inca impactul total, am observat ca studentii au inceput sa descopere interesul pentru domeniu, precum si modul in care trebuie pusa problema pentru gasirea de solutii la diverse sarcini reale.
- Cum a fost primit cursul de catre studenti? Fiind primul an universitar in care s-a tinut cursul, trebuie analizata impresia pana in acest moment. Neavand un istoric al cursului, iar materia este la paritate cu una fundamentala in electronica, am avut concurenta de 1.25 studenti / loc. Materia este optionala, deci puteau alege alta disciplina, poate mai asemanatoare cu subiectele studiate in trecut. Chiar daca multe din concepte ies in totalitate din tiparul obisnuit pentru studentii de anul II ai ciclului de licenta, acestia s-au aratat foarte receptivi in cadrul sedintelor de laborator. Intrebarile puse in timpul orelor demonstreaza fascinatia pentru un domeniu nou, dar ale carui rezultate finale sunt palpabile. In acelasi timp, ipotezele inaintate, referitoare la modul de functionare al diversilor algoritmi, subliniaza modul in care stilul de lucru se adapteaza la conceptele noi prezentate.
- Cum te-a influentat acest premiu? Pot afirma ca, prin castigarea acestui premiu, avem confirmarea importantei initiativei, cu adevarat unica in cadrul facultatii noastre, la nivelul anului II al ciclului de licenta. Premiul reprezinta un adevarat imbold in continuarea actualizarii tematicilor, avand demonstrat interesul mediului privat in oferirea unei instruiri adaptate tendintelor moderne, inainte de intrarea pe piata muncii a studentilor.
- Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata? Consider ca mediul universitar este unul prielnic dezvoltarii personale, care incurajeaza curiozitatea si inovatia, trasaturi definitorii ale domeniilor mele de interes (prelucrarea si analiza imaginilor, machine learning). Nu sunt rare instantele in care algoritmii specifici pleaca de la abordari intuitive sau inspirate din mediul inconjurator, gasindu-se usor un echilibru intre instinct si formalismul matematic. In acelasi timp, sunt de parere ca mediul academic si cel privat se completeaza reciproc, mai ales in domeniul Machine Learning. Cercetatorii din universitati au adesea mai multa libertate in experimentele lor, nefiind neaparat aceeasi presiune in ceea ce priveste rezultatele imediate. Rezultatele pozitive sunt apoi accesibile companiilor private, care pot dezvolta produse cu impact mai mare in viata cotidiana. Exista, deci, o legatura puternica, care face diferenta intre mediul privat si cel academic sa fie mai mica decat s-ar crede initial, cel putin in domeniile mele de studiu.
- Ce te-a determine sa alegi aceasta tema a cursului? Laboratorul si cursul in care este integrat au venit ca un raspuns firesc la dezvoltarea domeniului machine learning. Aplicatiile comerciale sunt din ce in ce mai vizibile in produsele de uz larg, astfel ca cererea pentru ingineri initiati in machine learning va fi din ce in ce mai mare, iar mediul universitar ar trebui sa actioneze in acest sens. In acelasi timp, nu se poate trece cu vederea interesul crescut al studentilor pentru domeniu. Din ce in ce mai multi doresc teme de licenta in aceasta directie, astfel ca initierea lor in algoritmii si problemele specifice trebuie facuta si intr-un cadru formal, unitar.