';

Povesti de succes

Otilia ZVORISTEANU & Stefan ACHIREI

Asistenti universitari, Facultatea Automatica si Calculatoare - Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi Curs "Prelucrarea Imaginilor"
  • Categorie premiu:
    AI/ML- 2022
  • Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi - Iasi
  • Iasi

este o confirmare a interesului crescut fata de solutii din sfera AI & ML”

Otilia ZVORISTEANU & Stefan ACHIREI

  • Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat?

Proiectul pentru disciplina de studiu “Prelucrarea Imaginilor” face parte din categoria disciplinelor optionale pentru anul III, Calculatoare si Tehnologia Informației. Proiectul a fost introdus incepand cu anul universitar 2019/2020, numarul de participanti crescand constant de la 52 la 68 de studenti in anul 2022/2023. Organizarea orelor, temele de proiect, metodele de predare si echipamentele folosite au fost actualizate la preluarea disciplinei de proiect in anul universitar curent.

  • Cum a fost primit cursul de catre studenti?

Proiectul este de interes pentru studenti atat prin prisma temelor cat si datorita tehnologiilor si echipamentelor de ultima generatie pe care le pot utiliza in cadrul proiectului. Se abordeaza teme de actualitate din sfera Artificial Intelligence si Computer Vision, iar studentii au la dispozitie echipamente si tehnologii de lucrul din zone precum: edge computing, Virtual Reality, roboti umanoizi, senzori de vedere artificiala sau senzori biometrici. 

  • Cum te-a influentat aceasta recunoastere?

Acest premiu vine ca o validare a activității didactice, desfășurată în colaborare. Mai mult decât atât acesta reprezintă o confirmare și pentru actualitatea temelor tratate în cadrul disciplinei de proiect și interesul ridicat pentru soluții bazate pe intelegență artificială și computer vision. De aceea, suntem recunoscători că industria, prin această bursă, se alătură efortului întreprins de noi în cadrul acestei discipline. 

  • Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata?

Otilia Zvoristeanu: Pasiunea m-a îndreptat în cele din urmă spre o carieră academică. Aici lucrurile sunt mai dinamice și mereu există noi subiecte de abordat, noi metode de predare și în general e o carieră plină de provocări, mai ales într-un domeniu în care schimbarea e o normalitate. 

Stefan Achirei: Se simte nevoia de schimbare si adaptare a mediului academic din Romania. Am experimentat ca student mai multe sisteme de invatamant universitar, in UK, Franta, Spania, Polonia. Intors acasa am simtit nevoia sa transfer in cadrul Facultatii de Automatica si Calculatoare din Iasi bunele practici din universitatile in care am avut ocazia sa studiez.  

  • Ce te-a determinat sa alegi aceasta tema a cursului?

Otilia Zvoristeanu: E suficient să privim în jurul nostru pentru a găsi măcar un exemplu de aplicație/dispozitiv care integrează o componentă de computer vision. Ne-am dorit ca studenții să privească dincolo de noțiunile teoretice și să lucreze la teme cu aplicabilitate practică. Proiectele propuse pentru disciplina „Prelucrarea Imaginilor – Proiect” provin din domenii variate precum mașini autonome, roboți autonomi, Virtual Reality, Augmented Reality, interacțiune om robot, medicină, sisteme asistive. 

Stefan Achirei: Motivatia principala in alegerea proiectului prezentat a fost trendul ascendent in zona aplicatiilor de Computer Vision. Proiectele pe care studentii le fac in cadrul disciplinei Prelucrarea Imaginilor au o gama foarte larga de utilizare, de la asistenta persoanelor cu dizabilitati, vehicule autonome la interactiunea om-robot si Mixed Reality. Din aceleasi considerente, in acest domeniu am ales urmez si sudiile doctorale. 

Esti urmatorul castigator
al Burselor ANIS?

regulament PARTICIPA