';
Povesti de succes
Rada Varga
Lector Asociat - Institutul Star UBB -Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca Curs "Modul de aplicatii digitale in stiintele umaniste"- Categorie premiu:
Tech For All - 2020 - Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca
- Cluj-Napoca
Munca de cercetare a venit natural in cariera mea, urmand un doctorat in istorie antica. Interesul pentru digital humanities, nascut din necesitatile propriilor cercetari, a atras repede si implicit dupa sine necesitatea si dorinta transmiterii cunostintelor„
Rada Varga
- Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat? Cursul, in forma sa „institutionalizata”, este nou; la nivel conceptual insa, se bazeaza pe un modul-pilot organizat de mine in semestrul II al anului universitar precedent, sub forma de workshop. Deoarece initiativa a fost foarte bine primita, am decis implementarea sa in anul universitar curent. Dat fiind ca, la nivel national, modulele complexe, interdisciplinare, de digital humanities sunt rare, interesul pentru aceasta initiativa a fost crescut.
- Cum a fost primit cursul de catre studenti? In ceea ce priveste feedback-ul direct, reactiile studentilor (nivel licenta si masterat), proveniti de la majoritatea facultatilor de stiinte sociale si profil umanist din UBB, au fost extrem de pozitive, iar ca outcome-uri concrete putem enumera un numar special din Studia UBB Digitalia (2/2020), care va cuprinde o selectie de articole bazate pe prezentarile lor finale, precum si continuarea dezvoltarii proiectelor finale de catre unii participanti.
- Cum te-a influentat aceasta recunoastere? Obtinerea bursei ANIS ma motiveaza suplimentar, desigur. Mai ales dat fiind statutul oarecum particular al categoriei Tech for all, caci relatia noastra, a „umanistilor”, cu tehnologia este putin diferita. Implementarea unui curs de digital humanities accesibil unei plaje largi de participanti (nu restrans la profilul unei facultati anume) era oricum un proiect foarte important pentru mine, a fost sprijinit si de Universitatea Babes-Bolyai, prin Institutul STAR-UBB, iar aprecierea primita din partea ANIS este o confirmare a faptului ca merita sa imi investesc energia si entuziasmul in acest demers si in viitor.
- Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata? Munca de cercetare a venit natural in cariera mea, urmand un doctorat in istorie antica. Interesul pentru digital humanities, nascut din necesitatile propriilor cercetari, a atras repede si implicit dupa sine necesitatea si dorinta transmiterii cunostintelor. Cred ca pozitia mea actuala este ideala, deoarece am ocazia sa imbin munca de cercetare cu cea de predare, ceea ce constituie o provocare constanta si imi ofera motivatia pentru a ma perfectiona si a progresa constant.
- Ce te-a determine sa alegi aceasta tema a cursului? Am resimtit implementarea unui curs de digital humanities complex, interdisciplinar, care sa ofere o imagine complexa si coerenta a perspectivelor colaborative ale domeniului, ca pe o necesitate. Eu, ca student sau ca tanar cercetator, mi-as fi dorit foarte mult sa urmez un asemenea curs, insa in anii respectivi am avut aceste posibilitati de instruire si perfectionare doar in strainatate.