';
Povesti de succes
Titus Constantin Balan
Sef lucrari in cadrul Universitatii Transilvania din Brasov, Facultatea de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor. Curs "Network Security and Perimeter Defence"- Categorie premiu:
Security - 2018 - Universitatea Transilvania
- Brasov
Premiul a reprezentat o motivare in plus dar si o responsabilitate pentru a livra un curs de calitate.
Titus Balan
- Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat? Cursul “Network Security and Perimeter Defence” face parte dintr-un nou program de masterat in cadrul Universitatii “Transilvania” din Brasov.Masteratul reprezinta un grad de interes ridicat, era o componenta de pregatire in domeniul IT ce lipsea din spectrul disciplinelor oferite in Brasov, deci interesul pentru programul de masterat si materia in sine a fost mare. Acest interes a fost dublat de atragerea in programul de masterat a unor studentii care au un grad de maturitate ridicat, multi dintre ei provenind din piata muncii si intelegand utilitatea materiei. Cursul ilustreaza practic conceptele de firewall, IPS, HIDS, NIDS, metode de monitorizare a retelelor in vederea securizarii.
- Cum a fost primit cursul de catre studenti? Studentii au apreciat componenta predominant practica a cursului, orientat nu doar spre intelegerea de concepte, ci si spre implementarea lor.Pentru acest curs in special, dar se va extiende si la alte cursuri, s-a implementat o platforma de laborator virtualizat (in urma unei sponsorizari de aproape 100.000 EUR), astfel fiecare student a beneficiat de un mediu individual de lucru si testare complet, ce integreaza in topologii complexe diverse resurse virtualizate de securitate. Studentii au apreciat imbinarea de solutii comerciale de securitate cu cele cu sursa deschisa (open source). Evident, mai sunt aspecte de imbunatatit cu siguranta, insa este un inceput bun.
- Cum te-a influentat acest premiu? Premiul a reprezentat o motivare in plus dar si o responsabilitate pentru a livra un curs de calitate. Numarul mare de subiecte tratate si laboratoare noi ce au trebui a fi acoperite a fost destul de vast, deci pot spune ca a fost si o provocare.
- Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata? Am avut experienta colaborarii cu firme din Brasov si pot spune ca mediul de lucru privat are unele aspecte de eficienta ce pot fi aplicate si in mediul universitar.In ultima perioada au fost mai multe evenimente in societatea civila si campanii care cheama la implicare in societate in toate aspectele ei, o exprimare a ideii ca daca fiecare isi face treaba cat mai bine in « patratica » lui, lucrurile vor evolua.A participa la un program de studiu nou, a contribui la diversificarea si modernizarea ofertei educationale din Brasov reprezinta o metoda de implicare. Sunt un produs al Brasovului si consider ca aceasta este o metoda de a returna ceva catre comunitatea (orasul, facultatea) ce m-a format. In plus, daca e sa luam in considerare numarul de “angajati”, studenti si profesori, universitatea e cea mai mare firma din Brasov, deci dezvoltarea universitatii se reflecta si in comunitatea locala. Un alt aspect il reprezinta satisfactia pe care profesia de dascal o ofera (perspectiva pe care nu am descoperit-o decat dupa cativa ani de predare) mai ales in mediul universitar si in domeniul IT unde a lucra cu studentii la ore sau in cadrul proiectelor de absolvire are un efect imediat, prin rezultatele studentilor in cadrul proiectelor dezvoltate ce se vor reflecta mai apoi pe piata muncii.
- Ce te-a determine sa alegi aceasta tema a cursului? Consider ca in cazul securitatii cibenernetice este nevoie de mai multe programe de educare, fiind vorba de un domeniu extrem de dinamic, cu provocari ce se extind treptat din zona IT inspre alte zone industriale. Fiecare cetatean al lumii digitale va avea nevoie de cel putin cateva notiuni de baza de securitate cibernetica.Infiintarea in cadrul Universitatii Transilvaia din Brasov a unui master de securitate pe care il coordonez a introdus cerinta de integrare de noi cursuri. Eforturile nu au fost mici, orice curs nou necesita o pregatire prealabila deosebita, insa a fost un efort colectiv al colegilor din Facultatea de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor si cu sprijinul partenerilor din mediul economic.