';

Povesti de succes

Andreea-Valentina ARUSOAIE

Lector Universitar, Facultatea Informatica -Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi Curs "Quantum Computing"
  • Categorie premiu:
    Artificial Intelligence - 2021
  • Universitatea Alexandru Ioan Cuza - Iasi
  • Iasi

evaluarea și premierea unui curs de către o comisie externă facultății adaugă o anumită semnificație acestuia: îl validează și în același timp încurajează profesorul pentru a-si continua activitatea”

Andreea Arusoaie

  • Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat?

Cursul de Quantum Computing este un curs opțional ce a fost propus pentru studenții din anul 2 de la studiile de licență și are ca scop prezentarea unor noțiuni introductive de calcul cuantic și familiarizarea studenților cu un limbaj de programare specific calculului cuantic. Studenții au fost interesați și atrași în principal de tematica cursului. Rezultatele au fost pe măsură: au văzut cu alți ochi noțiunile de matematică – acum aplicate direct în practică, au învățat noțiuni ce țin de fizica cuantică și au scris cod ce poate fi rulat pe astfel de mașini de calcul. Impactul s-a văzut cel mai bine în dorința studenților de a dezvolta lucrări de licență în acest domeniu și foarte interesant, au apărut și studenți care nu au ales acest curs cu propuneri de colaborări, în special studenți de master care doresc să abordeze domeniul pentru lucrări de disertație.

  • Cum a fost primit cursul de catre studenti?

Cursul a fost primit foarte bine de către studenți, aceștia s-au arătat interesați de subiectele abordate, implicându-se activ la orele de curs și laborator, punând numeroase întrebări și având curiozități pentru rezultatele recente din domeniul calculului cuantic. Unii studenți au cerut materiale suplimentare și s-au arătat interesați de a descoperi mai multe legat de acest domeniu, continuând cu o lucrare de licență pe această temă. În plus, numărul mare de studenți înscriși și în acest an la opțional confirmă interesul pentru acest domeniu. Feedback-ul anonim primit din partea studenților la sfârșitul semestrului a fost unul foarte bun.

  • Cum te-a influentat aceasta recunoastere?

ANIS reușește să facă ceea ce instituții abilitate nu reușesc: evaluează profesorii și după activitatea lor didactică. În general, efortul pentru a propune un curs și pentru a dezvolta materialele necesare desfășurării acestuia este considerabil. Mai mult, partea de documentare și cercetare pentru a organiza un curs nou, atractiv și care oferă o perspectivă nouă studenților este foarte mare. Din păcate, aprecierea oferită prin evaluările anuale ale profesorilor din facultăți este în mare parte axată pe activitatea de cercetare și foarte puțin pentru activitatea didactică.  Premiul primit de către ANIS reprezintă o recunoaștere a faptului că industria este atentă la ceea ce se întâmplă în universități. Mai mult, evaluarea și premierea unui curs de către o comisie externă facultății adaugă o anumită semnificație acestuia: îl validează și în același timp încurajează profesorul pentru a-si continua activitatea. Din acest punct de vedere, pentru profesorul tânăr, premierea cursului său este un impuls pentru a-și continua activitatea cu mai multă încredere.

  • Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata?

Consider că mediul universitar este unul care  mi se potrivește mult mai bine. Acesta îți oferă numeroase deschideri și oportunități de a interacționa și colabora cu alte universități din țară și din afara țării, cu institute de cercetare, chiar și companii private. Pe mine personal, cercetarea și lucrul cu studenții m-a atras încă din timpul studiilor doctorale. Orele pe care le petrec cu studenții sunt mereu diferite, provocatoare. Sunt mereu atentă la necesitățile lor și acest lucru mă ajută să mă adaptez și să mă dezvolt. Mediul academic îți oferă o oarecare libertate, îți permite să creezi și îți dă o oarecare flexibilitate pe care nu o ai dacă lucrezi într-o companie privată.

  • Ce te-a determine sa alegi aceasta tema a cursului?

Principalul considerent pentru care am ales să propun cursul opțional Quantum Computing a fost că acesta reprezintă un domeniu relativ nou, în continuă dezvoltare, și care s-ar putea să aibă un impact foarte mare în ceea ce privește domeniul informaticii și al tehnologiei dedicată calcului. Mai mult, există o șansă foarte mare ca acești studenți care azi utilizează calculatoarele convenționale, să fie nevoiți să utilizeze calculatoare cuantice. Cum se vor adapta aceștia la noua tehnologie? Viitorul trebuie pregătit acum, iar acest lucru nu se poate face decât aducând în fața studenților cele mai noi și mai provocatoare tehnologii.

Esti urmatorul castigator
al Burselor ANIS?

regulament PARTICIPA