Povesti de succes
Aurelia CIUPE
Lector universitar: Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei- Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca Curs " Tehnologii Multimedia si Medii Virtuale"- Categorie premiu:
Virtual Reality - 2022 - Universitatea Tehnica Cluj-Napoca
- Cluj-Napoca
Tehnologiile imersive sunt soluții viabile de augmentare a unor experiențe la distanță care se conturează tot mai mult ca parte din noua normalitate”
Aurelia CIUPE
- Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat?
Prin această actualizare majoră a cursului de Tehnologii Multimedia, cu direcția Mediilor Imersive și a Realității Extinse (xR), începând cu anul universitar 2022-2023, încercăm să cream un context de a încuraja studenții în dezvoltarea aplicațiilor ce propun noi abordări de interacțiune cu utilizatorul. Am susținut studenții și o voi face în continuare, în a extinde temele abordate în cadrul acestui acestei discipline înspre colaborări pentru proiecte de finalizare a studiilor și am oferit suport în diseminarea rezultatelor în cadrul unor conferințe relevante. Mi-as dori să văd mai multe poziții deschise pentru absolvenți în acest domeniu, unde piața din România este în momentul de față orientată preponderant înspre specialiști cu expertiză la momentul angajarii.
- Cum a fost primit cursul de catre studenti?
Percepția studenților este în general una pozitivă, în special cu privire la abordarea modulară și la activitățile practice (laborator, proiect), prin care au acces la resurse hardware și software, pentru a experimenta conceptele prezentate la curs. Din evaluările pe care le-am colectat, studenții au remarcat actualitatea și aplicabilitatea cunoștințelor dobândite. Am avut însă și studenți care au evaluat tematica la o complexitate crescută, o percepție posibil rezultată și din obișnuința de a urmări cursuri online introductive ce propun uneori o simplificare a informației livrate, unde cunoștințele cu aplicabilitate reală sunt dobândite prin studiul și aprofundarea unor concepte complexe.
- Cum te-a influentat aceasta recunoastere?
Sunt recunoscătoare pentru aceast premiu și îl percep ca și o confirmare din partea industriei a aplicabilității activității didactice și de cercetare pe care o desfășor. Mai mult decât atât, reprezintă o responsabilizare pentru a susține cât mai bine domeniul Tehnologiilor Immersive xR și implicit disciplina, atât prin relația cu studenții, cât și prin deschiderea către parteneri din industrie. Cu atât mai mult cu cât este și prima ediție în care ANIS propune specific acest domeniu tehnologic.
- Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata?
Am privit cariera în industrie ca fiind una conventională, firească și am fost interesată de opțiuni mai puțin convenționale, în care aș putea identifica oportunități. Prin urmare, a devenit o provocare pe care am acceptat-o și în care am crezut. Pentru că nu există o orientare pe profit, oferă o flexibilitate ce îți permite să fii creativ, să experimentezi metode noi și inovatoare, inclusiv în contextul unor parteneriate internaționale cu universități și companii. Autonomia pe care o poți avea în domeniul tău de cercetare și în activitatea didactică asociată, îți oferă confortul de a propune inițiative și construi proiecte, pe care să le dezvolți, în special dacă ai alături o echipă solidă și motivată de aceeasi viziune.
- Ce te-a determinat sa alegi aceasta tema a cursului?
Este un domeniu multidisciplinar pe care l-am văzut evoluând, începând cu 2012 și care poate genera atât traiectorii de cercetare-dezvoltare, cât și creative. Activând in domeniul fotografiei profesionale de peste 15 ani, am încercat să găsesc o convergență cu domeniul ingineriei, pe care l-am ales pentru o viitoare profesie. Fotografia computațională prin tehnici de generare a imaginile HDR panoramice au reprezentat o deschidere care a evoluat natural înspre tururi virtuale și ulterior către medii imersive 3D. Multiplele arii de aplicabilitate, de la scenarii educaționale, la explorări arhitecturale și contribuții la eliminarea barierelor multiculturale, pe de alte parte pandemia COVID-19, ne-au dovedit că tehnologiile imersive sunt soluții viabile de augmentare a unor experiențe la distanță care se conturează tot mai mult ca parte din noua normalitate.