Povesti de succes
Bogdan IANCU
Lector Universitar, Facultatea Cibernetica, Statistica si Informatica Economica - Academia de Studii Economice din Bucuresti Curs "Securitatea Codului Sursa (Source Code Security)"- Categorie premiu:
Cybersecurity - 2021 - Academia de Studii Economice - Bucuresti
- Bucuresti
un programator complet trebuie sa fie constient de posibilele vulnerabilitati pe care le poate avea codul sau sursa si de modalitatile de prevenire a acestora”
Bogdan IANCU
- Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat?
In primul rand vreau sa subliniez faptul ca este vorba despre un curs existent a carui curricula a fost actualizata. Am incercat astfel sa creez unul dintre putinele cursuri din Romania axate strict pe zona de securitate a codului sursa. Cu toate ca exista cursuri asemanatoare, atat in tara cat si in strainatate, putine dintre ele sunt nisate doar pe zona de cod sursa. In acest an universitar au participat la curs aproximativ 35 de studenti de la programul de masterat Securitatea Informatica (IT&C Security Master). Studentii au mentionat ca informatiile studiate le sunt utile si ca le vor integra in practicile lor curente de scriere a codului sursa.
- Cum a fost primit cursul de catre studenti?
Atat in acest an universitar, cat si in anul universitar precedent, cursul a fost unul dintre favoritele studentilor datorita continutului si, in acelasi timp, modului de adaptare a acestuia la o modalitate de predare exclusiv online. Feedback-ul primit in mod anonim de la studenti a fost unul pozitiv, acestia subliniind avantajele abordarii practice din cadrul laboratoarelor, cu o aplicabilitate imediata in viata reala.
- Cum te-a influentat aceasta recunoastere?
Ma bucura nespus faptul ca o organizatie externa de profil, cum e ANIS, recunoaste contributia avuta la cresterea calitatii invatamantului superior din Romania. Aceasta recunoastere ma motiveaza sa imbunatatesc in continuare cursurile predate si sa explorez modalitati inovative de predare.
- Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata?
Le-am incercat pe ambele si am ales ce mi-a placut mai mult. Nu am luat in calcul deloc o cariera didactica in momentul absolvirii, ci am ales o cariera de programator. Ulterior, pe perioada doctoratului, am fost rugat sa preiau o parte din activitatile didactice ale unui coleg plecat intr-un program de mobilitate. Faptul ca puteam da inapoi din informatiile studiate si contribui totodata la formarea unor noi generatii de programatori mi-a oferit o implinire pe care nu o intalnisem pana atunci, astfel ca, nu dupa mult timp, am ales sa ma dedic exclusiv carierei didactice.
- Ce te-a determine sa alegi aceasta tema a cursului?
Pot spune ca, in cazul meu, tematica m-a ales pe mine. Am avut oportunitatea de a prelua acest curs tocmai datorita implicarii mele in industria de dezvoltare software, in primul rand, si in domeniul securitatii cibernetice, in al doilea rand. Faptul ca acest curs este la intersectia celor doua domenii mi-a trezit interesul, fiind de parere ca un programator complet trebuie sa fie constient de posibilele vulnerabilitati pe care le poate avea codul sau sursa si de modalitatile de prevenire a acestora.