';

Povesti de succes

Bogdan OPREA

Asistent universitar: Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii- Universitatea Bucuresti Curs "Media Innovation and Technology"
  • Categorie premiu:
    Tech for All - 2022
  • Universitatea Bucuresti
  • Bucuresti

E o experiență de învățare nu doar din direcția mea către studenți, ci și din direcția lor spre mine”

Bogdan OPREA

  • Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat?

Cursul este încă în plină desfășurare, fiind lansat în octombrie. Acum, mă bucur să văd că entuziasmul de care eu am avut parte îl pot transfera către studenții mei. Impactul, acum, este în modul în care îi văd pe ei că își dezvoltă orizonturile de cunoaștere, iar ulterior vor face parte dintr-un pionierat în ceea ce privește modul de storytelling în presa, în relațiile publice și în publicitatea in România. Trebuie să fim conștienți cu toții că lumea face pasul către universurile virtuale, augmentate, extinse. O parte din activitățile noastre zilnice le realizăm deja acolo și vom petrece tot mai mult în aceste lumi. Astfel mă bucur că prin acest curs reușesc să îi inițiez pe studenți în tehnologiile care vor funcționa în acest univers al realității mixte. 

  • Cum a fost primit cursul de catre studenti?

Cum spuneam și mai devreme, aș spune că e vorba de entuziasm. De asemenea, e o bucurie să vezi că pentru unii dintre ei e prima oară când pășesc în lumea virtuală. Am o paletă destul de largă în ceea ce privește vârstele studenților înscriși la noi la facultate, nu sunt doar tineri cursanți. E o bucurie pentru mine să văd cum explorează pentru prima dată spațiul virtual, într-o manieră educativă. Aceștia văd cum se poate scrie un subiect de presă – vedeți, și eu folosesc un limbaj învechit, încă neadaptat, încă nu avem limbajul format, pentru că noi așa spunem, ”se scrie un subiect de presă”, dar în lumea viitorului nu-l vom mai scrie, ci vom spune un subiect de presă. Ei se întreabă, se poate spune un subiect în acest fel? Nu numai că se poate, dar se și întâmplă, sunt instituții media, unele prestigioase în lume, cu tradiție de sute de ani, care spun povești în felul acesta, folosind realitatea augmentată. 

  • Cum te-a influentat aceasta recunoastere?

Mi-a oferit un entuziasm fantastic pentru că, e o confirmare în primul rând pentru mine, eu nevenind din domeniul IT, e o confirmare că ceea ce fac este în trend cu inovarea. Iar o astfel de confirmare nu poate veni decât din partea industriei de profil. Am avut o doză destul de mare de încredere și de convingere că pășesc pe drumul bun. Noi, cei din jurnalism, suntem ceva mai conservatori, ca să mă poziționez față de colegii din sectorul IT, astfel că am ezitat. Dincolo de suportul financiar, care este absolut binevenit, pentru mine cel mai mare câștig este faptul că mi-a confirmat că merg în direcția bună, că mă plasez cu această disciplină pe traiectoria corectă în ceea ce privește inovațiile. 

  • Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata?

Contactul cu tinerii și cu studenții, mai ales acum, pe măsură ce înaintez în vârstă, mă ține și pe mine la curent cu ce se întâmplă în lumea largă. E o experiență de învățare nu doar din direcția mea către studenți, ci și din direcția lor spre mine. Iar poate cea mai intensă experiență de acest fel se va simți tocmai în cadrul acestui curs, care este unul de inovare, este un science lab, mai mult un laborator de știință decât un curs clasic, unde vin și țin niște prelegeri, de la înălțimea unei persoane care este expertă în domeniu

  • Ce te-a determine sa alegi aceasta tema a cursului?

E un răspuns foarte complex aici. Dacă m-ați fi întrebat cu jumătate de an înainte de a iniția cursul, dacă mi-ați fi spus că eu aș fi urmat să creez de la zero și să predau un astfel de curs, aș fi spus că așa ceva nu poate să se întâmple, era ceva de neimaginat pentru mine. Dar experiența de vara trecută, de la Arizona State University, m-a făcut să îmi schimb optica vizavi de cum se vor spune poveștile în presă în viitor. Misiunea mea este să-i pregătesc pe studenți pentru ceea ce îi așteaptă în carieră 

 

 

 

Esti urmatorul castigator
al Burselor ANIS?

regulament PARTICIPA