';
Povesti de succes
Nicolae-Cosmin Varlan
Lect. Dr. in cadrul Universitatii “Al. I. Cuza”din Iasi, Facultatea de Informatica. Cursul "Dezvoltarea sistemelor fizice utilizand microprocesoare"- Categorie premiu:
Security - 2018 - Universitatea Al. I. Cuza
- Iasi
Imi place sa predau, sa vorbesc cu studentii, sa explic, sa invat.
Cosmin Varlan
- Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat? Cursul de Dezvoltarea sistemelor fizice utilizand microprocesoare (DSFUM) este un curs optional ce este urmat anual de aproximativ 120 de studenti. Impactul imediat poate fi observat in proiectele pe care studentii le implementeaza la sfarsitul cursului, proiecte ce sunt realizate de studenti chiar daca nu sunt constransi sub nici o forma si a caror tema este aleasa chiar de ei. Am filmat de fiecare data proiectele realizate de studentii mei si, cu acordul lor, le-am facut publice in pagina cursului. Pe termen lung, am avut studenti care au indragit atat de mult domeniul incat s-au angajat la firme precum Eizo sau Continental, firme ce fac dezvoltari pe platforme embedded si care isi au sediul in Iasi. De asemenea, chiar dinainte de a propune cursul, am coordonat studenti ce au facut lucrari de licenta avand la baza programarea microprocesoarelor, lucrari ce au obtinut note foarte bune
- Cum a fost primit cursul de catre studenti? DSFUM este un curs apreciat in general de studenti, fapt ce poate fi observat si din comentariile pe care acestia le ofera in mod anonim la sfarsitul fiecarui semestru.
- Cum te-a influentat acest premiu? In primul rand ma bucur ca a existat si ca exista aceasta initiativa a ANIS de a premia cursurile intersante. De obicei profesorii din mediu universitar sunt apreciati prin prisma calitatii articolelor pe care le publica, partea didactica fiind doar foarte putin atinsa in criteriile de promovare sau de acordare a salariilor de merit. In cel de-al doilea rand, acest premiu m-a determinat sa propun un nou curs la unul din masterele facultatii noastre – un curs de Securitate hardware, curs ce va continua intr-o oarecare masura cursul de DSFUM. Sper ca si acesta sa fie primit cu acelasi interes de studentii nostri.
- Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata? Imi place sa predau, sa vorbesc cu studentii, sa explic, sa invat. Si la companii poti sa inveti sau sa explici altor colegi diverse concepte, dar, de obicei, totul se invarte in jurul unui produs sau a unui termen limita. Avem mai multa libertate in mediul academic.
- Ce te-a determine sa alegi aceasta tema a cursului? Electronica este unul dintre domeniile ce mi-au placut inca de cand eram copil. Daca nu ar fi existat informatica, cu siguranta as fi urmat o facultate de profil electronic / telecomunicatii / sisteme embedded sau ceva asemanator. Cursul propus de mine se afla la confluenta dintre electronica si algoritmica si asta m-a determinat sa il propun. In plus, am observat si o dorinta a studentilor facultatii noastre de a atinge si acest domeniu, cel al roboticii.