';

Povesti de succes

Cristian CIRA

Lector Universitar, Facultatea Matematica si Informatica - Universitatea de Vest din Timisoara Curs "Introduction to Blockchain"
  • Categorie premiu:
    Blockchain - 2021
  • Universitatea de Vest - Timisoara
  • Timisoara

o vad mai mult ca pe o victorie a inovarii, și nu ca pe o victorie personală”

Cristian CIRA

  • Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat?

Consider ca noul curs introdus în programa anului universitar 2020/2021 a reprezentat o oportunitate pentru studenți sa se familiarizeze cu o serie de noțiuni
fundamentale în revoluția digitală în care ne aflăm, noțiuni aplicabile în tehnologie, societate, economie, finanțe etc. Din punct de vedere al impactului, opiniile sunt
pozitive și studenții se declară satisfăcuți de subiectul și efectul cursului, informație pe care am primit-o în urma unui chestionar anonim pe care cursantii l-au completat.

  • Cum a fost primit cursul de catre studenti?

Am realizat un chestionar anonim pe care studenții (104) de la limba română și engleza cărora le-am predat optionalul Introducere în Blockchain au putut să îl completeze pentru a-si oferi feedbackul. Am primit 56 de raspunsuri a caror medie este pozitiva, majoritatea studentilor declarandu-se multumiti de subiectele abordate în cadrul cursului. În urma răspunsurilor studentilor am fost plăcut surprins sa aflu că ei au rezonat cu intențiile mele si-au gasit utilitate în subiectele abordate, chiar daca la început nu erau neapărat cunoscători sau entuziasmati în legătură cu Blockchain.

  • Cum te-a influentat aceasta recunoastere?

Evident că sunt mândru și fericit ca am fost onorat cu aceasta recunoaștere, însă doresc sa subliniez ca o vad mai mult ca pe o victorie a inovarii, și nu ca pe o victorie personală. Sunt foarte bucuros ca fac parte din corpul didactic al UVT deoarece în cadrul acestui spatiu academic am primit incurajarile si resursele necesare pentru a introduce acest curs în programa academică. Nu pot sa spun că acest premiu mă influențează, însă cu siguranța ma motiveaza sa continui munca și să mă implic în educație mulți ani de acum încolo.

  • Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata?

Parcursul meu educational mi-a oferit șansa sa imi castig traiul din burse de studiu și cercetare atat în Europa, cat si în Statele Unite ale Americii mulți ani de zile. Mai mult
decat atat, acest parcurs mi-a oferit șansa sa muncesc in doua cele mai importante centre de calcul Open Science (ORNL, KTH-PDC) din SUA, respectiv Suedia. Consider
ca experiența mea din acei ani mi-a format o imagine clară asupra rolului pe care îl are mediul privat pe termen scurt în economie și societate. Pe de alta parte, cercetarea fundamentală, strâns legată de academie și de educație caută soluții la probleme ale căror impact se resimte pe termen lung, cateodata decenii. Consider ca aceasta diferenta e un argument suficient de puternic ca, în cazul meu, sa contrabalanseze orice oferta venită din privat. Consider ca este foarte greu de găsit o satisfacție mai mare în munca decât încrederea ca generatiile viitoare sunt echipate cu cele mai importante cunoștințe și deprinderi pentru a adresa cu entuziasm și optimism cele mai grele probleme pe care omenirea le va avea de solutionat. Bineinteles ca, în alegerea mea de a mă dedica catedrei m-au inspirat și cadrele didactice pe care le-am intalnit atat în România, la UVT, pe vremea când eram student, iar apoi în Austria, SUA sau Suedia.

  • Ce te-a determine sa alegi aceasta tema a cursului?

Îmi place sa cred ca macar cateva din motivele alegerii temei sunt evidente. Tehnologia Blockchain promite să aibă un impact de magnitudinea Internetului in viata sociala si economica a tuturor. Consider ca suntem intr-o situație similară începutului anilor 90 cand adopția internetului a prins mare parte din societatea românească pe nepregătite și ca e firesc ca FMI-UVT să familiarizeze experții IT de maine cu aceasta tehnologie.

Esti urmatorul castigator
al Burselor ANIS?

regulament PARTICIPA