';

Povesti de succes

Darian M. Onchis

Conf. dr. la Universitatea de Vest din Timisoara, Facultatea de Matematica si Informatica. Cursul "Algoritmi de analiza a secventelor si semnalelor biologice"
  • Categorie premiu:
    AI/Machine Learning - 2018
  • Universitatea de Vest Timisoara
  • Timisoara

Am fost foarte placut surprins sa gasesc o comunitate in mediul privat, inchegata si serioasa, care sa fie real interesata de ceea ce se intampla in mediul universitar si sa doreasca o colaborare si dupa premiere.
Darian Onchis

  1. Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat? Prin cursurile de Bioinformatica si Machine Learning am dorit sa transmit studentilor masterelor de Informatica de la Universitatea de Vest din Timisoara, pasiunea pentru noutate si dorinta de suces pe care mi-am format-o fiind afiliat in trecut la trei universitati din top 50 mondial in domeniu. Cred ca am reusit, cuantificarea facandu-se prin numarul tot mai mare de studenti care au ales aceaste materii. Datorita interesului studentilor chiar din afara universitatii pentru aceasta tematica am fost invitat sa sustin un modul de Machine Learning in cadrul primei scoli internationale de vara organizate la nivelul universitatii sub titulatura de “West University of Timisoara (late) Summer School”. Totodata, tot mai multi studenti aleg din aceaste cursuri tema lor pentru lucrarea de dizertatie iar  colaborarea cu industria IT pe aceasta tematica s-a dezvoltat de asemenea
  2. Cum a fost primit cursul de catre studenti? Cursurile au fost primite de la inceput cu mult interes si asa cu am explicat mai sus, cu fiecare generatie numarul celor care aleg aceste cursuri creste. Fiind cursuri de master, am gandit partea practica astfel incat sa introduc studentii si in activitatea de cercetare, mai ales ca acest domeniu este unul cu o dezvoltare foarte rapida in ultimii ani. Am constatat ca in marea majoritate proiectele de la curs sunt realizate de studenti cu multa implicare si mult interes. Sunt ocazii in care exista entuziasm sa participe in mai mult de un proiect, iar uneori am studenti care solicita teme de dizertatie chiar din timpul cursului cand intalnesc un subiect care le capteaza atentia in mod special.
  3. Cum te-a influentat acest premiu? Inovarea si mentalitatea ca putem fi printre cei mai buni sunt reperele intregii mele viziuni didactice si de cercetare. Acest premiu a fost o bucurie pentru ca nefiind nici o editie anterioara nu stiam la ce sa ma astept. Am fost foarte placut surprins sa gasesc o comunitate in mediul privat, inchegata si serioasa, care sa fie real interesata de ceea ce se intampla in mediul universitar si sa doreasca o colaborare si dupa premiere. Este o realizare care dovedeste ca se poate ca mediul privat sa nu doreasca doar forta de munca, cum se poate interpreta uneori, ci sa doreasca performanta si calitate si este dispus sa investeasca in motivarea cadrelor didactice tinere si cu initiativa care pot aduce un plus valoare in pregatirea studentilor.
  4. Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata? Cred ca in primul rand pasiunea pentru cercetare. Intotdeauna am avut o buna colaborare si cu mediul privat. Nu am ocolit deloc industria si transferul de cunostinte, dar preocuparea mea principala a ramas in domeniul cercetarii. De asemenea, la catedra poti sa-ti manifesti liber interesul pentru cunoastere, pentru nou, alaturi de diseminarea catre studenti a rezultatelor tale prin prezentarea informatiei intr-un mod concis si detaliat. Un aspect pe care urmaresc sa il realizez este ca orice informatie predata sa fie conectata cu realizarea ei in practica astfel incat sa transmit studentilor necesitatea a ceea ce invata.
  5. Ce te-a determine sa alegi aceasta tema a cursului? New activities…new thinking, este scanteia de inovare pe care o transmit studentilor mei in primul moment in care acceseza pagina web unde gasesc materialele pentru cursuri si laboratoare pregatite pentru ei. Crescand aceasta scanteie, ei sunt stimulati sa fie mereu la curent cu informatia actuala din domeniul de studiu, sa participe la competitii specifice dar si sa invete cum sa traverseze fara sa se piarda oceanul de informatie digitala. Aceste cursuri au fost alese sa imbine experienta mea anterioara in cercetare cu pregatirea mea universitara si postuniversitara atat in domeniul informaticii dar si in domeniul matematicii pentru a patrunde in profuzimea conceptelor necesare si cu pasiunea mea pentru noutate si evolutie in domeniul IT.

Esti urmatorul castigator
al Burselor ANIS?

regulament PARTICIPA