';

Povesti de succes

Elena Ovreiu

Lector Universitar - Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei - Universitatea Politehnica Bucuresti. Curs "eHealth"
  • Categorie premiu:
    HealthTech - 2020
  • Universitatea Politehnica Bucuresti
  • Bucuresti

Bursa aceasta imi demonstrează, incă o data, ca, atunci cand crezi cu adevarat in ceva, vor veni si recunoasterile. Iar eu am crezut in importanța dezvoltarii domeniului eHealth in Romania si am facut eforturi pentru a contribui la acest lucru”
Elena Ovreiu

  1. Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat? Cursul de e-Health va fi predat pentru prima data studentilor de la masterul de Electronica si Informatica Medicala din cadrul Facultatii de Electronica, Telecomunicatii si IT, incepand cu semestrul II.  Este un curs de aplicații in care studenții vor invata sa aplice cunoștințele fundamentale de inginerie, fizică, tehnologia informației pentru a construi soluții de tehnologie medicală cu impact asupra pacienților și a sistemului medical. In cadrul discuțiilor generate in timpul cursului, studenții vor fi invățați sa gândească critic, să analizeze soluțiile din perspectivele tuturor actorilor implicați, sa identifice posibile dezavantaje si sa propună imbunătățiri ale soluțiilor prezentate. Se va pune accent pe gândirea de tip design (design thinking) in abordarea inovațiilor din sănătate digitală. De asemenea, cursul pune accent pe colaborarea cu industria de profil, stabilind astfel o legatura intre mediul academic si cel privat.
  2. Cum a fost primit cursul de catre studenti? Studentii Universitatii Politehnica din Bucuresti au avut posibilitatea sa participe la cursurile si workshop-urile organizate in cadrul evenimentului SSIMA Re: Imagine Healthcare, evenimentul de tehnologie medicala pe care l-am fondat in 2015. Inca de la prima editie am observat interesul studentilor pentru acest domeniu. Si daca in 2015 putini studenti erau constienti de impactul tehnologiei in sanatate, acum tot mai multi, din diverse ramuri ale ingineriei, sunt interesati de cum isi pot folosi cunostintele tehnice pentru a dezvolta solutii medicale. Interesul a crescut masiv in jurul aplicatiilor in sanatate, in acesti 5 ani. Introducerea unui curs de eHealth in programa facultatii a fost primita cu entuziasm, oferindu-le studentilor posibilitatea sa aprofundeze acest domeniu interdisciplinar.
  3. Cum te-a influentat aceasta recunoastere? Consider ca aceasta sponsorizare este o recunoastere a activitatii mele de pana acum, in domeniul e-Health. Faptul ca industria din Romania recunoaste un astfel de curs demonstreaza interesul care exista in prezent pentru acest domeniu. Cu cativa ani in urma domeniul e-Health la noi in tara era intr-o faza destul de incipienta, atat in sectorul academic cat si in cel privat. Lucrurile s-au schimbat de atunci si ma bucur sa fiu parte a acestei schimbari. Bursa ma motiveaza sa continui ceea ce fac, aici, in Romania si sper sa ii motiveze si pe alti colegi de ai mei, care fac parte din aceasta schimbare. Nu in ultimul rand, bursa acesta imi demonstreaza, inca o data, ca, atunci cand crezi cu adevarat in ceva, vor veni si recunoasterile. Iar eu am crezut in importanta dezvoltarii domeniului eHealth in Romania si am facut eforturi pentru a contribui la acest lucru, chiar daca nu intotdeauna a fost usor
  4. Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata? Motto-ul meu este: Everything starts with education. Dezvoltarea unui domeniu incepe, in primul rand, prin pregatirea de specialisti in acel domeniu. Cand m-am intors in Romania, in 2013, erau foarte putine activitati de inovare, cercetare, dezvoltare in eHealth la noi in tara, atat in sectorul academic cat si in cel privat. Am considerat ca cel mai mult imi pot aduce contributia la dezvoltarea acestui domeniu prin educatie. Apoi, mediul academic imi ofera libertate. Libertatea de a inova si de a pune in practica toate ideile pe care le am. Intotdeauna am fost o persoana creativa, cu entuziasmul si curajul de a construi de la zero, de a imi asuma proiecte inovatoare. Mediul academic este un teren destul de bun, pe care poti construi. Si, nu in ultimul rand, in mediul academic am posibilitatea ca in fiecare an sa cunosc o noua serie de studeti care ma inspira si de la care invat, la randul meu, foarte multe.  Insa, pentru a ramane competitiv in mediul academic este nevoie de o colaborare stransa cu sectorul privat. Este foarte important ca ceea ce le predam studentilor sa fie de actualitate si in concordanta cu cerintele pietei.
  5. Ce te-a determine sa alegi aceasta tema a cursului?e-Health este unul dintre domeniile cu impact major in societate si care s-au dezvoltat foarte mult in ultimii ani. In plus, criza medicala in care ne aflam, provocata de COVID19, ne-a demonstrat, inca o data, importanta acestui domeniu precum si nevoia de a inova si de a pregati specialisti in e-Health. Tehnologia este din ce in ce mai prezenta in sanatate, atat in spitale cat si la domiciliul pacientului. Telemedicina va deveni, si accelerata de pandemia in mijlocul careia ne aflam, un serviciu standard, dispozitivele medicale purtabile sunt din ce in ce mai folosite iar datele medicale achizitionate tot mai multe. Pentru toate acestea avem nevoie de specialisti in domeniu. Mai mult, toata activitatea mea (predare, cercetare, antreprenoriala) este legata de tema acestui curs.

Esti urmatorul castigator
al Burselor ANIS?

regulament PARTICIPA