';
Povesti de succes
Emanuel Onica & Andrei Arusoaie
Lectori universitari - Facultatea de Informatica, Universitatea Alexandru Ioan Cuza - Iasi. Curs "Blockchain - Fundament si Aplicatii"- Categorie premiu:
Fintech - 2019 - Universitatea Alexandru Ioan Cuza - Iasi
- Iasi
Urmatorul pas este sa largim cercul acesta de constientizare si sa-i determinam pe cei care au putere de decizie sa modernizeze sistemul educational si regulile invechite dupa care functioneaza acesta”Andrei Arusoaie
- Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat? Cursul se afla la prima iteratie, fiind introdus in anul universitar curent, deci inca in desfasurare. Speram la un impact cat mai consistent, care sa conduca poate si la o implicare a studentilor in proiecte desfasurate in domeniul cursului.
- Cum a fost primit cursul de catre studenti? Cursul a fost primit cu interes de catre studenti, o dovada fiind interactiunile frecvente cu acestia si varietatea de intrebari adresate in timpul orelor. De asemenea un eveniment public asociat, programat pentru partea a doua a semestrului, ce consta intr-o prelegere in domeniul cursului a unui invitat din industrie, a strans deja un numar consistent de participanti interesati.
- Cum te-a influentat acest premiu? Consider ca premiul este o confirmare a interesului crescut fata de un domeniu in continua dezvoltare in ultimii ani – tehnologii blockchain – si a necesitatii introducerii studentilor in aceasta arie tot mai prezenta in dezvoltarea de software. Primirea acestui premiu mi-a accentuat motivatia de a mentine continutul cursului actualizat la zi, domeniul acestuia fiind unul cu o evolutie foarte dinamica. De asemenea, premiul este motivant si in intreprinderea de noi activitati de cercetare in directia sistemelor distribuite ce utilizeaza tehnologia blockchain. Cred ca o activitate de cercetare sustinuta si corelarea cu activitatea didactica e deosebit de utila in conceperea si actualizarea unui curs, fiind un factor principal pentru a ramane in tema cu dezvoltarea domeniului respectiv. (Emanuel Onica)Eu interpretez acest premiu ca o constientizare (urmata de actiuni concrete) din partea zonei de industrie a faptului ca inovatia si educatia de actualitate merita atentie sporita. Ma bucura sa vad ca industria isi doreste sa contribuie la dezvoltarea educatiei in mod direct. Poate ca urmatorul pas este sa largim cercul acesta de constientizare si sa-i determinam pe cei care au putere de decizie sa modernizeze sistemul educational si regulile invechite dupa care functioneaza acesta. Un prim pas este sa facem o educatie moderna – acest lucru il facem noi, profesorii. Un al doilea pas este sa constientizam ca educatia si inovatia trebuie sa fie prioritare – acest lucru trebuie sa-l facem cu totii ca societate. Premiul acordat contribuie la acest al doilea pas. (Andrei Arusoaie).
- Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata? Principala motivatie de a ramane la catedra a fost posibilitatea de a urma in paralel cu activitatea didactica si o activitate de cercetare. Consider ca posibilitatea de a alege o tema de interes din domeniul informatic pe care sa poti concentra o activitate de investigatie stiintifica precum si o dezvoltare experimentala aplicativa aferenta, e unul din principalele avantaje oferite de mediul academic (cu limitarea evidenta a unor resurse necesare in anumite situatii), si de asemenea unul din factorii esentiali ce poate conduce la inovatie si in zona de aplicatii in industrie. Am avut ocazia de a colabora in trecut cu departamente de cercetare dedicate din companii din strainatate, colaborari ce mi-au confirmat aceasta opinie prin integrarea in solutii industriale a rezultatelor obtinute in parteneriat cu universitati. Desi un inceput exista, nu pot sa zic ca observ inca o dezvoltare majora similara in directia de cercetare „in-house” prin departamente dedicate si la noi in tara in zona industriei de software, cel putin nu in nisa sistemelor distribuite pe care se concentreaza de regula activitatea pe care o desfasor, deci pe moment mediul academic ramane mai deschis ca optiune in acest sens. (Emanuel Onica)In cazul meu, principala motivatie de a fi profesor este dorinta perpetua de a invata lucruri noi si libertatea de a nu fi constrans de mijloace financiare sa fac lucruri repetitive. Orele pe care le petrec cu studentii sunt mereu diferite, mereu provocatoare, mereu ma ajuta sa-i inteleg si sa ma dezvolt. Sunt mereu conectat la necesitatile lor si trebuie sa ma adaptez mereu. Asta ma mentine in forma. Mediul academic a fost si speram sa ramana o zona in care profesorii pot continua sa creeze, sa inoveze si sa riste mult mai mult decat ar putea sa o faca in zona privata. Din nefericire, in zona privata nu exista aceasta libertate. Nu ar plati nimeni un angajat (si poate nici nu are sens) sa lucreze la gasirea solutiilor pentru ecuatii cubice si la final sa descopere numerele complexe. Astazi, numerele complexe sunt utilizate in inginerie electrica, quantum computing si alte domenii de interes. Multe astfel de descoperiri majore au contribuit ulterior la dezvoltarea societatii, iar mediul privat a reusit sa utilizeze aceste descoperiri direct sau indirect. Aceste lucruri ma determina sa raman in mediul academic, in detrimentul aspectelor financiare implicate. (Andrei Arusoaie)
- Ce te-a determine sa alegi aceasta tema a cursului? Motivatia principala in alegerea temei pentru cursul propus a fost dezvoltarea masiva spre aceasta nisa in ultimii ani, atat prin prisma aplicatiilor software intr-o multitudine de domenii ce pot beneficia de avantajele tehnologiilor blockchain, cat si a influentei majore pe care aceste tehnologii le-au adus in zona cercetarii si dezvoltarii sistemelor distribuite in general (noi paradigme de consens, noi modalitati de a oferi anumite garantii de securitate, etc.). Este o tema relativ noua in peisajul tehnologiilor software, cu o dezvoltare dinamica, si credem, foarte ofertanta in aplicabilitatea practica, in consecinta de interes major pentru studenti ce vor lucra in domeniul industriei software.