Povesti de succes
Madalin Frunzete
Lector Universitar - Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei (ETTI), UPB. Curs "Criptografie si Protectia Datelor"- Categorie premiu:
Fintech - 2019 - Universitatea Politehnica - Bucuresti
- Bucuresti
Consider ca acest premiu deschide usi pentru inovare si construirea de modele de succes in legatura atat de necesara univesitate-industrie”
Madalin Frunzete
- Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat? Din punct de vedere al impactului, viziunea mea este ca putem aborda problematici care sa ajute la interactiunea studentilor cu viata reala, de care putem spune ca se lovesc zi de zi. Este o problematica ce ar trebui abordata mult mai devreme, inca de la inceputurile liceului (daca nu chiar mai devreme). La nivel universitar, si relationand cu acest curs de Criptografie si Protectia Datelor, exista suficiente informatii in bagajul studentilor pentru a putea explica anumite concepte utilizate in special in lumea internetului de astazi. Astfel, pot spune ca in generatia anterioara am intalnit multe tipuri de studenti si aprecierea a fost una relativ buna, ca intotdeauna ramane loc de mai bine: pe de o parte la maniera de prezentare, pe cealalta parte la implicarea studentilor in solutionarea problematicilor introduse in timpul cursului.
- Cum a fost primit cursul de catre studenti? Studentii din Facultatea de Electronica sunt foarte orientati catre activitatile practice. Pot spune ca dau dovada de un pragmatism usor exagerat (in sensul bun al cuvantului). Astfel, in momentul in care discutam despre criptografie gandul zboara la ideea ca invatam sa fim hackeri, sa spargem cifruri. Cursul propune o abordare a criptografiei ca stiinta si o ordonare a conceptelor cu scopul de a intelege actualele sisteme de criptare si securitate a informatiei. Pot spune ca la inceputul semestrului exista o oarecare reticenta despre ceea ce propune cursul si multi raman surprinsi ca anumite notiuni abstracte prezentate si in cadrul altor materii isi gasesc utilitatea intr-o stiinta cum este criptografia. De asemenea, notiuni precum blockchain, internet banking, privacy, genereaza un interes neobisnuit si sper ca se va face lumina in abordarea acestor domenii la nivel informal, e nevoie de un volum mult mai mare de ore alocate pentru explicarea in detaliu. Putem vorbi aici despre o programa de masterat adaptata ideii de securitate cibernetica.
- Cum te-a influentat acest premiu? Dupa mai bine de 10 ani de activitate didactica pot spune ca este pentru prima data cand cineva pare ca vine si spune: “apreciem activitatea didactica, apreciem ca incercati sa aduceti noile tehnologii la catedra”. Poate exista si varianta clasica, in care oamenii urmeaza aceeasi programa in maniera confortabila, este predata meticulos, usor de inteles si toata lumea ar putea fi linistita (nu fericita).
Sunt adeptul sistemului de invatamant clasic, cu creta la tabla. Apreciez ca noile tehnologii ne ajuta, dar formarea gandirii se construieste prezentand problematicile pe etape. Construirea unei idei necesita o etapizare riguroasa. Acest premiu imi confirma faptul ca un cadru didactic trebuie sa fie un formator, percep ca am primit acest premiu pentru ceea ce pot sa propun eu ca formator. Este extrem de important feedback-ul pe care il primim de la studenti, dar trebuie sa fim obiectivi si sa nu ne uitam misiunea didactica.
Consider ca acest premiu deschide usi pentru inovare si construirea de modele de succes in legatura atat de necesara univesitate-industrie. Unii fara altii nu putem exista, nu putem genera progres.
- Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata? Inainte de orice, imi place ceea ce fac, imi place activitatea de la catedra, imi place ce gasesc in fiecare generatie, imi place ca in fiecare an intalnesc o noua provocare in a ma adapta unei noi maniere de gandire. Fiecare generatie are specificul ei si arta activitatii didactice cred ca poate fi desavarsita in momentul in care reusesti sa rezonezi, ca profesor, cu cei pe care ii ai in sala de curs.
Cred ca este esential ca activitatea de la catedra sa fie corelata cu alte activitati din domeniul in care activez, atat zona de cercetare cat si zona de dezvoltare industriala sunt piloni extrem de importanti in dezvoltarea invatamantului universitar. Avem sansa ca in invatamantul universitar sa putem desfasura activitati in corelatie cu industria. Eu apreciez tipul de educatie generalist, care ofera o sansa deosebita de dezvoltare pentru individ. Dorinta studentului ar fi ca pe bancile facultatii sa realizeze ceea ce face maine in industrie, pe termen scurt i-ar fi util, dar ca dezvoltare personala nu ar fi deloc productiv.
Am avut diverse rabufniri crezand ca voi pleca spre o companie privata, insa cred ca asa a fost sa fie, din anumite conjuncturi am ramas la catedra la acele momente. In mod clar tentatia banilor exista, cu siguranta intr-o companie privata as fi castigat cu mult mai mult, insa am ales finalmente sa raman la catedra pentru o cariera pe termen lung sperand ca invatamantul isi va regasi locul meritat intr-o societate sanatoasa. In acest sens m-a ajutat foarte mult experienta universitara din Franta.
- Ce te-a determinat sa alegi aceasta tema a cursului? Pasiunea pentru matematica si inginerie. Am venit in Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei (ETTI) pentru specializarea de comunicatii. Principiile de codare ideea de transmisiuni, securitatea informatiei si interactiunea cu doamna profesoara Adriana Vlad au generat acesta apropiere de domeniu. A urmat un doctorat cu un stagiu de 1 an in Franta, inclusiv cu experienta didactica, dupa care a venit o continuare fireasca la catedra. Consider ca acest principiu de securitate se aplica mai departe in multe alte domenii conexe. Mentionez ca pasiunea ultimilor ani este in zona de biodynamics – cum reusim sa mergem in principii de medicina personalizata, respectand, totodata, identitatea individului