Povesti de succes
Madalina BERCEANU
Lector universitar: Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei - Universitatea Politehnica din Bucuresti Curs "Sisteme de senzori inteligenti"- Categorie premiu:
Internet of Things - 2022 - Universitatea Politehnica - Bucuresti
- Bucuresti
Consider că o carieră în învățământ oferă numeroase satisfacții morale și profesionale.”
Madalina BERCEANU
- Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat?
Cursul își propune familiarizarea studenților cu sistemele de tip 5G precum și tipurile de planificare radio pentru rețelele celulare și cu sistemele de senzori, și consolidarea cunoștințelor privind aspectele fundamentale ale funcționării acestora, aspecte esențiale ale arhitecturii IoT și ale câtorva tehnologii folosite în IoT și protocoalele utilizate. De asemenea, pentru datele din rețea, ele vor fi memorate într-o rețea de tip cloud sau fog, ale căror principii vor fi explicate în cadrul cursului. Pentru partea de gestiune se vor prezenta algoritmii existenți în literatură și ale căror principii vor fi expuse în cadrul cursului.
- Cum a fost primit cursul de catre studenti?
Având în vedere faptul că aceste sisteme de tip IoT sunt introduse în cadrul tehnologiilor prezente și că în piața muncii este o permanentă căutare de ingineri din acest domeniu, s-a considerat oportunitatea de a oferi studenților noștri un asemenea curs. De asemenea, din feedback-ul studenților din anii anteriori s-a constatat un interes deosebit pentru un curs cu acest conținut, motiv pentru care a fost luată în considerare introducerea sa. Fiind primul an în care se desfășoară acest curs, pot oferi un răspuns parțial la această întrebare și acela că până în momentul de față studenții sunt încântați.
- Cum te-a influentat aceasta recunoastere?
Consider acest premiu ca o recunoaștere a eforturilor mele de a oferi studenților mei o experiență cât mai frumoasă în timpul orelor de curs și de pe urma căreia pot construi o carieră frumoasă și temeinică în domeniul IoT. Mulțumesc atât studenților cât și colectivului pentru oportunitatea oferită. Voi continua să fac tot ceea ce ține de mine pentru a oferi viitorilor mei studenți o experiență la fel de frumoasă și poate chiar și cu mai multe provocări noi. De asemenea voi încerca să țin cont de feedback-ul lor pentru a îmbunătăți, de la an la an, conținutul cursului și al aplicațiilor.
- Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata?
Este un răspuns foarte simplu, îmi oferă un sentiment foarte plăcut faptul că pot contribui la formarea unor noi ingineri prin oferirea cunoștințelor de care dispun. Consider că o carieră în învățământ oferă numeroase satisfacții morale și profesionale. Încerc să fiu în permanentă legătură cu industria, fiind implicată într-o serie de proiecte de cercetare ce presupune și implicarea altor universități sau centre de cercetare din țară sau străinătate precum și a companiilor private. De asemenea, încerc să atrag în aceste activități de cercetare și studenții care manifestă interes sau potențial pentru astfel de activități, pentru a contribui astfel la eliminarea fenomenului de ”brain-drain”.
- Ce te-a determine sa alegi aceasta tema a cursului?
Am urmărit atât cerințele industriei cât și interesele studenților (manifestate prin feed-back-urile semestriale) și am încercat să le ofer studenților oportunitatea de a-și găsi cu ușurință un loc de muncă în acest domeniu, având în vedere că acest curs este încadrat în anul 2, semestrul 1 al unui program de master. În acest an am observat că sunt mulți studenți care s-au dovedit interesați de domeniu, alegând teme de dizertație tangențiale acestuia. Acest lucru îmi dă încredere în faptul că introducerea sa în programă a fost un pas pozitiv, și sper ca această tendință să se manifeste și în viitor.