';

Povesti de succes

Otilia ZVORISTEANU & Stefan ACHIREI

Asistenti universitari, Facultatea Automatica si Calculatoare - Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi Curs "Sisteme de Vedere Artificiala"
  • Categorie premiu:
    Artificial Intelligence - 2021
  • Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi - Iasi
  • Iasi

dorinta mea de aliniere a universitatilor din Romania la cele de prestigiu din Europa”

Otilia ZVORISTEANU & Stefan ACHIREI

  • Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat?

Cursul “Sisteme de vedere artificială” a fost nou introdus în anul universitar 2020/2021, ca disciplină de specialitate pentru anul IV, specializarea Tehnologia Informației. În primul an, cursul a fost urmat de către 90 de studenți, iar pentru anul universitar 2021/2022 sunt înscriși 100 de participanți

  • Cum a fost primit cursul de catre studenti?

În vederea actualizării și îmbunătățirii materialelor aferente precum și a modalității de predare, am cerut un feedback anonim la finalul lucrărilor de laborator. Câteva aspecte punctate de studenți:

laboratorul s-a concentrat pe înțelegerea conceptelor necesare pentru a crea aplicații practice ce pot fi utilizate în lumea reală, ceea ce a dus la o creștere a motivației pentru a implementa aceste aplicații

modalitățile de predare au eliminat bariera student-profesor

laboratorul a reprezentat o bază solidă pentru a dezvolta un real interes pentru domeniul Computer Vision

notarea a fost transparentă și bine gândită, existând și proiecte de o dificultate ridicată sau cu aplicații bonus

  • Cum te-a influentat aceasta recunoastere?

Avem certitudinea că implicarea mediului privat în educație este una benefică și necesară pentru ambele părți. Obținerea acestei burse exprimă, în primul rând, aprecierea din partea industriei pentru munca depusă până acum. Totodată, această recunoaștere reprezintă și o motivație în plus pentru a actualiza și a îmbunătăți atât materialele aferente disciplinelor pe care le predăm precum și metodele de predare

  • Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata?

Otilia Zvoristeanu: Asta e ceea ce mi-am dorit să fac încă din copilărie, aș putea spune că e un vis împlinit. Am încercat ambele variante înainte de a decide să urmez o carieră academică. Puținul timp petrecut în compania privată nu a făcut decât să-mi întărească convingerea că locul meu e în altă parte, la catedră în cazul de față. Mai târziu, în timpul studiilor de masterat mi s-a oferit oportunitatea de a lucra în cadrul unui proiect de cercetare și cred că acela a fost momentul în care am realizat adevăratul potențial al unei cariere academice. Faptul că pot îmbina munca de predare cu cea de cercetare cu siguranță este un mare plus. Experiența dobândită în cercetare mă ajută în actul de predare și invers. Mai mult, consider că o carieră academică îți oferă mediul propice să descoperi și să te descoperi în fiecare zi.

Stefan Achirei: Prin prisma burselor obtinute pe parcursul studiilor de licenta si de masterat, am experimentat mai multe sisteme de invatamant universitar, in UK, Franta, Spania, Polonia. Intors acasa am simtit nevoia sa transfer in cadrul Facultatii de Automatica si Calculatoare din Iasi bunele practici din universitatile in care am avut ocazia sa studiez. Un factor la fel de important cu dorinta mea de aliniere a universitatilor din Romania la cele de prestigiu din Europa a fost si feedback-ul pozitiv primit de la studenti in urma colaborarii cu acestia pe proiecte de cercetare sau activitati extracurriculare, concursuri, programe de antreprenoriat.

  • Ce te-a determine sa alegi aceasta tema a cursului?

Otilia Zvoristeanu: Mare parte din sistemele inteligente dezvoltate în ultimii ani (mașini autonome, telefoane mobile inteligente, roboți autonomi, sisteme asistive) includ și o componentă de vedere artificială, de aici rezultă și nevoia de a introduce o nouă disciplină care să trateze noțiunile teoretice și practice necesare implementării unei astfel de componente, capabilă să poată îndeplini task-uri complexe fără a fi necesară supravegherea permanentă sau intervenția umană.

Stefan Achirei: Motivatia principala in alegerea cursului la care sunt propuse lucrarile practice a fost dezvoltarea masiva a aplicatiilor din domeniul Computer Vision. Cu o gama foarte larga de utilizare, de la asistenta persoanelor cu dizabilitati, vehicule autonome la interactiunea om-robot, Sistemele de Vedere Artificiala sunt tot mai prezente in viata noastra. Din aceleasi considerente, in acest domeniu am ales urmez si sudiile doctorale.

Esti urmatorul castigator
al Burselor ANIS?

regulament PARTICIPA