Povesti de succes
Serban-Andrei ZANFIRESCU
Lector universitar: Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei- Universitatea Bucuresti Curs " Informatica aplicata in Psihologie si Stiinte Cognitive"- Categorie premiu:
Tech for All - 2022 - Universitatea Bucuresti
- Bucuresti
Sunt încântat și determinat să contribui la acest curs cu cele mai noi informații din acest domeniu îndrăzneț”
Serban-Andrei ZANFIRESCU
- Ce impact a avut cursul in anul universitar incheiat?
Fiind prima oară când s-a predat cursul de Applied Computer Science in Psychology and Cognitive Sciences în cadrul programului de Științe Cognitive în limba engleză, Universitatea din București, asocierea cuvintelor computer science și psihologie a stârnit interes și curiozitate atât din partea studenților, cât și din partea colegilor mei. Fiind două domenii cu profil diferit, asocierea acestora a dat naștere unor noi teorii și tehnologii de învățat și explorat (spre exemplu, cyberpsychology, sentiment analysis, utilizarea sistemelor VR în vederea ameliorării unor tulburări psihologice). Consider că acest curs a dat liber la posibilitatea abordării unor constructe psihologice cu ajutorul informaticii ceea ce sedimentează repertoriul de cunoștințe și posibilități ale acelor două domenii.
- Cum a fost primit cursul de catre studenti?
Conform evaluării anuale realizate de către departament, am fost încântat să observ aprecierea din partea studenților precum și un interes crescut pentru unele dintre subiectele predate. Cred în același timp că acest curs a fost primit și cu o doză sănătoasă de scepticism ceea ce a permis studenților să aprofundeze tematica, să vină cu întrebări importante și să-și dezvolte capacitatea de gândire critică. Aceste beneficii au fost întărite și de proiectele propuse în cadrul cursului, care au împins studenții să iasă din zona de confort și să exploreze, la nivel de design și aplicabilitate, posibile aplicații de mental health pentru populația din România.
- Cum te-a influentat aceasta recunoastere?
Pe lângă bucuria personală adusă de acest câștig, sunt mult mai entuziasmat să observ că în România există un interes din ce în ce mai crescut pentru integrarea informaticii în psihologie. Personal mă motivează să dau tot ce pot pentru a putea contribui atât științific cât și practic într-un domeniu destul de puțin explorat. Este o încurajare pe care o percep constant și care mă împinge să dezvolt în continuarea cursul și implicit subiectele cu cele mai noi informații științifice și practice.
- Ce te-a determinat sa ramai la catedra si sa nu urmezi o cariera intr-o companie privata?
Pentru mine, a rămâne la catedră înseamnă să te expui informațiilor noi care apar și te provoacă constant să transferi ideile, scepticismul și teoriile generațiilor de studenți. La rândul lor, studenții vor putea extinde cunoștințele atât în cercetare cât și în domeniul lor profesional în care vor activa. Consider că impactul este mult mai mare și este o provocare de care nu mă satur.
- Ce te-a determine sa alegi aceasta tema a cursului?
Țin minte un articol științific publicat în 1995 de Springer despre rolul pe care îl are psihologul în tehnologia informației și sublinia importanța psihologului de a se documenta și familiariza cu noi proceduri statistice. Câțiva ani mai târziu, începuseră să apară tutoriale și cursuri privind statistici avansate (de exemplu, forest regression, sentiment analysis) utilizate de psihologi pentru a prezice consecințe asociate unor diferite comportamente umane urmate de studii care investigau teoretic eficiența tehnologiei VR în tratarea anxietății. Iată că astăzi, un simplu search pe Google privind studii de eficiență în tratarea anxietății cu VR ne returnează meta-analize care valorifică impactul acesta în ameliorarea unor tulburări psihologice. Sunt încântat și determinat să contribui la acest curs cu cele mai noi informații din acest domeniu îndrăzneț.